Cum se realizează analiza de proteină C reactivă și care sunt valorile normale? 

Testul de proteină C reactivă (CRP) măsoară nivelul de proteină C reactivă din sânge. Ficatul eliberează CRP în fluxul sanguin ca răspuns la o inflamație din corp. Medicii solicită acest test pentru a ajuta la diagnosticarea și monitorizarea diverselor tipuri de inflamație (infecții și în cazul anumitor afecțiuni autoimune). În acest articol îți spunem ce trebuie să știi despre analiza de proteină C reactivă, o investigație medicală esențială în diagnosticarea și monitorizarea anumitor afecțiuni. Îți spunem ce reprezintă această proteină, care este rolul ei în organism și cum se interpretează rezultatele. 

  

Ce este un test de proteină C reactivă (CRP)? 


Analiza de proteina C reactivă măsoară nivelul unei proteine produsă de ficat și eliberată în sânge. Ficatul eliberează CRP în fluxul sanguin ca răspuns la o inflamație din sânge. Atunci când organismul întâlnește un agent patogen (cum ar fi viruși, bacterii sau substanțe chimice toxice) sau când apare un traumatism, se activează sistemul imunitar. Acesta intervine prin celule inflamatorii și citokine, care declanșează răspunsul inflamator sau vindecă țesutul rănit, după caz. Rezultatul poate fi apariția unei dureri, inflamații, vânătăi sau roșeață. Inflamația poate afecta de asemenea și alte sisteme ale corpului, cum ar fi articulațiile. În mod normal, nivelul CRP este scăzut. Un nivel moderat până la sever poate fi semnul unei infecții grave sau al unei afecțiuni inflamatorii.

  

Când recomandă medicul analiza de proteină C reactivă? 
Medicul solicită de obicei această analiză pentru a ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni sau pentru a exclude anumite boli precum:

- sepsis (infecție bacteriană severă);
- infecție fungică;
- osteomielită (infecția osului);
- boala inflamatorie intestinală;
- unele forme de artrită;
- boli autoimune: artrită reumatoidă sau lupus eritematos sistemic;
- boala inflamatorie pelvină.
  

Această analiză este recomandată și pentru a monitoriza pacienții după o intervenție chirurgicală sau după alte proceduri invazive, cu scopul de a ține sub control infecția în perioada de recuperare. Analiza de proteină C reactivă nu poate diagnostica singură o afecțiune, din acest motiv medicul poate solicita teste suplimentare.

  

Când este nevoie de analiza de proteină C reactivă? 
Medicul poate solicita acest test dacă pacientul are simptomele unei infecții bacteriene grave, inclusiv:

- febră;
- frisoane;
- tahipnee (respirație rapidă);
- tahicardie (ritm cardiac rapid);
- greață;
- vărsături.
  

Medicul poate utiliza de asemenea analiza de proteină C reactivă pentru a monitoriza tratamentul în cazul în care pacientul a fost deja diagnosticat cu o infecție sau cu o afecțiune inflamatorie cronică.

  

Valorile analizei de proteină C reactivă 


Nivelurile CRP pot să scadă și să crească în funcție de gradul de inflamație din corp. Dacă nivelul de CRP descrește, acesta este un semn că tratamentul împotriva inflamației își face efectul.

  

Iată cum se interpretează rezultatele analizei de proteină C reactivă:

·       nivelul CRP mai mic de 0,3 mg/dL: proteina C reactivă are valori normale. Acesta ar trebui să fie rezultatul analizei la adulții sănătoși. 

·       între 0,3 - 1,0 mg/dL: este o creștere minoră. Se poate obține acest rezultat în cazuri de obezitate, sarcină, epilepsie, diabet, răceală și nu numai. Riscul de boli cardiovasculare este scăzut. 

·       între 1,0 - 3,0 mg/dL: riscul de boli cardiovasculare este moderat. Crește și riscul de infecții bacteriene acute, infecții virale. 

·       valori mai mari de 3,0 mg/dL: pacientul prezintă un risc ridicat de boli cardiovasculare. 

  

Un rezultat al analizei de proteină C reactivă mai mare de 50 mg/dL este în general considerat problematic. Rezultate peste 50 mg/dL sunt asociate cu infecții bacteriene acute în 90% dintre cazuri.

  

Dacă rezultatele analizei de proteină C reactivă arată niveluri ridicate, nu înseamnă neapărat că pacientul are o afecțiune care necesită tratament, mai ales dacă valorile sunt doar ușor ridicate. Mai mulți factori (cum ar fi fumatul, traumatismele și anumite condiții de sănătate) pot ridica nivelul proteinei C reactive. De asemenea, ar putea fi vorba despre o eroare în colectarea, transportul sau procesarea testului. În cazul unui rezultate care nu se încadrează în limite normale, medicul ar putea solicita teste suplimentare pentru a determina cauza nivelurilor anormale de CRP.

  

Riscurile analizei de proteină C reactivă

Analizele de sânge reprezintă o parte esențială a testării și screeningului medical. Există riscuri minore în cazul acestor teste de sânge. Este posibil ca pacientul să aibă o ușoară sensibilitate sau vânătaie la locul de unde s-a luat sânge, dar disconfortul dispare de obicei în câteva ore.

În concluzie, analiza de proteina C reactivă reprezintă un instrument important în diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni inflamatorii și infecțioase. Articolul a abordat aspecte esențiale precum rolul proteinei C reactive în organism, indicațiile și metoda de efectuare a analizei, precum și interpretarea rezultatelor și factorii care le pot influența. Valorile normale ale proteinei C reactive și semnificația valorilor crescute au fost, de asemenea, discutate. 

Vizualizări: 1,293

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: