Cum se cultivă pătrunjelul în ghiveci
Dacă nu ai o bucățică de grădină și stai la bloc, poți să te bucuri de plăcerea de a avea propria ta cultură de patrunjel în câteva săptămâni dacă ştii cum se cultivă. Patrunjelul este bogat în vitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacid şi clorofilă.
Există două feluri de pătrunjel. Pătrunjelul pentru frunze și cel pentru rădăcină. Pătrunjelul este o plantă bianuală aromatică şi este un tonic general, un antioxidant puternic şi un purificator al organismului.
Cel crescut în ghiveci, pentru frunze poate avea o aromă excepțională dacă respecți cele câteva condiții de care trebuie să ții cont pentru a cultiva pătrunjelul. Dacă te interesează ideea află pentru a avea mereu pătrunjel proaspăt tot ce îți trebuie este un ghiveci cu gură largă, un plic cu semințe și o pungă cu pământ de flori. Este foarte simplu și foarte plăcut să ai propria ta sursă de pătrunjel, acasă, să fie proaspăt mereu, verde și fără chimicale.
Pătrunjelul se poate semăna direct în ghiveci de la începutul lunii martie până în august. Perioada de germinație pentru pătrunjel este relativ lungă, așa că primii lăstari vor apărea în două sau trei săptămâni. O soluție pentru a stimula germinarea este să ții semințele de pătrunjel în apă pentru câteva ore înainte de a fi semănate. Semințele se plantează la 1,5-2 centimetri adâncime, nu mai mult, iar semințele trebuie distribuite uniform pe suprafața de semănat. Semințele se acoperă cu un strat subție de pământ foarte fin, eventual cernut sau amestecat cu nisip curat. Pătrunjelul germinează la o temperatură cuprinsă între 5 și 20 de grade Celsius.
Ghiveciul poate sta pe pervazul ferestrei de la bucătărie, dar într-un loc în care razele soarelui nu ajung direct, pătrunjelul preferând o poziție relativ umbrită. Trebuie udat constant iar pământul din ghiveci nu trebuie lăsat să se usuce complet niciodată, deoarece frunzele se vor îngălbenii repede și nu-și mai revin, iar recolta din ghiveci este compromisă.