Cum puteţi scăpa de coropișnițele din grădină
Coropișnițele apar primăvara şi distrug răsadurile de plante din grădini. Ele fac parte din categoria dăunătorilor ce pot produce pagube însemnate în răsadnițe, sere, solarii, dar și în câmp.
Insectele nedorite de nici un fermier, preferă tomate, ardei, vinete, conopidă sau morcovi. În răsadniţe, atacul se manifestă imediat după semănat, prin dislocarea seminţelor în germinare. După repicat, larvele şi adulţii afectează rădăcinile pe care le retează, situaţie întâlnită şi imediat după transplantarea răsadurilor.
1.Capcane cu gunoi proaspăt
Coropișnițele sunt atrase de umezeală, tocmai de aceea o capcană cu gunoi proaspăt de grajd ar putea ajuta la prinderea lor. Dar această capcană trebuie pusă la venirea vremii reci. Acești dăunători sunt atrași de gunoiul de grajd pe timp de iarnă, pentru că sunt atrași de căldură, fiind un mediu ideal pentru iernat și în groapa unde se pune gunoi este destul de cald.
2.Capcana ”borcanul cu bere”
O altă metodă este cea a borcanului îngropat în care se adaugă bere. Chiar dacă este o metodă care a oferit rezultate de fiecare dată când a fost utilizată, această variantă de combatere a dăunătorilor funcționează numai pe suprafețe mici, pentru că pe suprafețe mari este greu de gestionat.
3.Capcane cu mălai și zahăr
Mălaiul amestecat cu zahăr este consumat de acești dăunători, pentru că este dulce. Consumând mălai, în stomacul coropișniței se produc anumite modificări, se umflă abdomenul și atunci insecta moare.
4. Capcane cu morcovi sau cartofi
O altă metodă de eliminare a coropișnițelor este aceea de a îngropa un borcan în pământ şi să puneţi în el felii de morcovi sau cartofi. Datorită umezelii care se acumulează și la care se adaugă și legumele, insectele vor fi atrase în borcan.
În câmp deschis mai există şi prădătorii naturali ai coropișnițelor așa cum sunt ciorile, bufnițele, mierlele, grauri, chițcanii sau cârtițele, care sunt mari devoratori de astfel de insecte.