Cum scapi de mucegaiul ascuns în casă
Mucegaiul care a apărut în casa ta nu este o problemă pe care să o poți ignora. Este inestetic, urât mirositor și îți poate cauza şi probleme de sănătate de aceea el trebuie îndepărtat imediat până la remedierea problemei care l-a cauzat.
Mucegaiul este o ciupercă microscopică, parazită, care se înmulțește prin spori. Apariția sa este favorizată în primul rând de umezeală, căldură, dar și de întuneric. De aceea, cel mai des va apărea în baie, bucătărie, dar și de-a lungul pereților care nu au fost tencuiți corespunzător. Practic, mucegaiul poate să apară pe aproape orice tip de suprafață, de la lemn la tencuială, de la covoare la plastic, de la sticlă la ciment. Desigur, unele materiale precum betonul, ceramicele sau plasticul favorizează în cazuri rare creșterea mucegaiului.
Mucegaiul are nevoie de umezeală și întuneric pentru a se dezvolta, așa că nu e de mirare că lumina soarelui poate face minuni pentru a-l elimina. Metoda funcționează doar pentru infestațiile ușoare și poate fi aplicată doar obiectelor care pot fi scoase în aer liber, deci nu îți va fi de ajutor dacă ai mucegai pe pereți.
Bicarbonatul de sodiu poate ajuta când e vorba de mucegai. Poți fie să amesteci în cantități aproximativ egale bicarbonatul cu apă și să pulverizezi peste zonele afectate de mucegai, fie să pui direct granule de bicarbonat peste mucegai, dacă infestația s-a format doar pe o suprafață orizontală. Metoda este eficientă pentru a curăța finisajele pereților, covoarele și alte materiale textile. Pulverizarea soluției cu bicarbonat peste mucegai, va trebui făcută de două sau trei ori, pentru a fi sigur de eliminarea în totalitate a fungilor.
Chiar dacă nu omoară orice tip de mucegai, oţetul alb este o soluție foarte populară și ieftină, naturală, pe care o poți aplica peste orice suprafață și material. Cea mai simplă soluție pe care o poți face conține o parte de apă și o parte oțet. Dacă vrei să sporești eficiența soluției, poți adăuga două linguri de bicarbonat de sodiu și sucul unei lămâi stoarse.
Dacă niciuna din soluțiile acestea nu funcționează nu-ți rămâne decât să amesteci câteva măsuri de clor cu apă și să cureți mucegaiul până dispare. Clorul poate fi folosit pentru a îndepărta infestațiile puternice de pe orice suprafață. Exista totuşi un risc ca substanța să decoloreze textilele sau sa păteze mobila.