Cum să vinzi 15.000 de mp din insulița Jiului cât ai zice pește. A început Cârciumaru și termină Romanescu
Este pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 26 august, a Consiliului Local din Târgu Jiu proiectul prin care primăria vinde 15.000 de metri pătrați din insulița de pe Râul Jiu firmei Crescendo SRL, deținută de Călin Lemnaru. Acesta nu este un articol despre mijloacele cu care un antreprenor reușește să obțină un teren în centrul orașului, ci este despre o instituție complet depărtată de cetățeni și lipsită de transparență.
Cazul vânzării a 15.000 de mp din insuliță arată că primăria Târgu Jiu poate fi eficientă și poate rezolva rapid tranzacții uriașe, dacă are un interes. Orice altă propunere s-ar încurca într-unul din birourile din primăria Târgu Jiu.
Ședința începe la ora 14 și este online, ca toate ședințele din Târgu Jiu, motiv pentru care este aproape imposibil ca un cetățean să participe la această întâlnire.
Este obligatoriu ca din acest mandat ședințele de consiliu local să fie publice, iar consilierii să fie în fața oamenilor. Cei care au fost și sunt consilieri, pentru încă câteva săptămâni, sunt absolut necunoscuți pentru comunitate. La fel vor fi și cei care urmează, dacă nu vor apărea în fața cetățenilor, așa cum este normal.
Ședințele au fost online în perioada COVID, însă aleșii s-au îmbolnăvit între timp de mult tupeu și fobie de a da ochii cu târgujienii.
Este un proiect controversat, dar mai mult ca sigur nu va opune rezistență niciun consilier dat fiind felul în care s-a desfășurat întreagă procedură.
Firma Crescendo SRL, care a construit pe această bucată de insuliță un complex de agrement, Anna Summer Events, o investiție de milioane de euro și care este, printre singurele locuri de petrecere a timpului liber vara în oraș, a depus cerere pentru a cumpăra terenul în iunie 2024, imediat după alegerile locale. Iar astăzi procedura este aproape de a fi închisă. A fost elaborată rapid și o cercetare de piață, raportul sugerând primăriei să plece cu licitația de la 2.166.000 milioane de euro pentru acest teren. 144 de euro pe mp.
Firma deținută de Lemnaru mai are 15 ani din concesiunea încheiată inițial pe 30 de ani. Redevența a plătit-o deja, dar deși sunt venituri publice primarul refuză să ofere informații.
Pandurul a trimis o solicitare publică în care a pus întrebări legate de tranzacție. Primăria nu vrea să spună câți bani a încasat, ceea ce este ireal, fiind bani publici. Mai mult, susține că vinde bucata de insuliță pentru că a încasat deja redevența și nu mai are ce să mai ia de la Crescendo!! Este o regulă ca redevența pentru toată perioada de concesiune să fie plătită în primii 10 ani ori 7, 5 ani, cum este în adiționalele cu această firmă. Practic, în ochii primăriei, insulița nu mai valorează nimic din moment ce nu mai încasează de la Lemnaru.
Încă un motiv pentru care primăria Târgu Jiu susține că vinde este că terenul nu mai poate fi utilizat din moment ce acolo sunt o piscină și corturi de nunți și că terenului nu i se poate da altă destinație.
Cum a ajuns bucățică cu bucățică la firma Crescendo SRL?
Primăria ține secrete alte informații legate de tranzacție. Prima bucată din insuliță a fost concesionată de firma Crescendo SRL în 2009, în mandatul lui Florin Cârciumaru, tot PSD, tot cu scandal. Ce a început Cârciumaru finalizează Marcel Romanescu.
Doar că pe 16 decembrie 2009 a fost concesionată pe o perioadă de 30 de ani o bucată de 5.000 de mp, nu 15.000 mp. Ulterior au fost acte adiționale, dar licitațiile nu au mai fost publice.
Cât despre licitația din 2009, aceasta a plecat de la 639.000 de lei. Cam cât estimează primăria acum că valorează cei 15.000 de mp în inventarul municipiului.
În 2011 a fost încheiat un act adițional și firma Crescendo SRL a mai primit 5000 de mp, la suma de 639.000 de lei, pe care să o plătească în 7, 5 ani. Florin Cârciumaru nu a plecat de la primărie în Parlament înainte să rezolve problema insuliței. În 2016, încă 5.000 mp cu 582.000 de lei, pe care să-i plătească până în anul 2022. Fără licitație publică.
Peste 2.000 de oameni au semnat o petiție pentru ca firma să continue exploatarea insuliței, prin concesiune, fiind în vigoare încă 15 ani, iar primăria să nu o vândă. Și ce dacă, transmite primăria astăzi!