Cum să scapi de gudronul și smoala de la centrala pe lemne!
![](/img/zoom_in.png)
Posesorii de centrale pe lemne se confruntă cu problema depunerilor de gudron de pe coșul de fum și din centrală. Gudronul este rezultatul direct al condensului combinat cu arderea incompletă a lemnelor.
În urma arderii, particulele de funingine și vaporii de apă se combină, formând o substanță lipicioasă și inflamabilă numită gudron.
Vă puteți confrunta cu depuneri de gudron moale (umed) care apare când lemnele sunt umede și arderea este slabă. Acesta este cel mai ușor de curățat pentru că arată ca smoala și uneori se poate vedea cum curge smoala din centrala termică.
A doua categorie este gudronul tare (lucios), cel care se formează la temperaturi scăzute, constante, și care este dificil de îndepărtat și poate înfunda coșul de fum.
Mai există și gudronul cărbunos, cea mai periculoasă formă, deoarece este foarte inflamabil și dificil de îndepărtat complet si se poate aprinde.
Pentru a tine sub control depunerile de gudron, e bine să curățați centrala pe lemne. Curățarea trebuie să se facă odată pe săptămână, cu o perie de curățat, frecând bine cazanul la interior pentru a evita depunerile de gudron.
Curățarea gudronului vă ajută să preveniți coroziunea centralei și a coșului de fum pentru că acizii din condens și gudron mănâncă încet metalul, scurtând durata de viață a centralei.
Multe centrale termice pe lemne nu trec de șapte ani de funcționare din acest motiv pentru că se găurește tabla, în principal din cauza condensului acid.
Dacă nu curățați centrala, gudronul depus pe coș îngustează spațiul pentru evacuarea fumului, ceea ce reduce tirajul și crește consumul de lemne. Smoala care curge din centrala se depune peste tot și scade transferul termic.
În plus, gudronul uscat poate lua foc extrem de ușor, provocând incendii la coșul de fum, care pun în pericol toată casa.
Vizualizări: 1,876
Distribuie Trimite pe WhatsApp