Cum pot fi sprijinite mai bine persoanele cu dizabilități
Zeci de reprezentanți ai societății civile și ai autorităților publice au participat miercuri la seminarul cu tema „Oportunități de formare și perfecționare profesională – Bune practici în soluționarea unor probleme de ordin social prin serviciile acordate comunității”, organizat de Asociația Persoanelor cu Handicap din Oltenia, prin Centrul de zi „Christian” pentru persoane cu dizabilități.
Andrei Mircea, președintele Asociației Persoanelor cu Handicap din Oltenia, a subliniat importanța serviciilor sociale dezvoltate la nivelul comunității. „Am dorit să existe un schimb de bune practici privind existența și necesitatea unor centre la nivelul județului nostru și importanța înființării și licențierii serviciilor sociale, iar pe de altă parte rolul hotărâtor pe care îl pot juca parteneriatele public-privat. Înființarea centrelor de zi este foarte importantă și reprezintă o alternativă viabilă la sistemul rezidențial prin îngrijirea și supravegherea în comunitate a persoanelor vulnerabile”, a declarat Mircea Andrei.
Localitățile Jupânești, Țânțăreni, Rovinari și Motru au fost date exemplu de bune practici în privința înființării unor astfel de centre. Centrul de zi „Christian”, care a împlinit cinci ani de la înființare, își propune prevenirea marginalizării sociale şi izolării persoanelor cu dizabilități prin oferirea unui cadru adecvat de recuperare, consiliere socială și psihologică, socializare și petrecere a timpului liber, activităţi socio-culturale și de terapie ocupaţională, dezvoltarea abilităţilor de a lucra pe calculator, mediatizarea informaţiilor cu privire la problematica persoanei cu handicap, centrul fiind însuși un model de bună practică în sistemul de asistență socială.