Finanțări gata pierdute pe tranziție justă. Ce spun primarii

Niciun proiect depus pentru accesarea fondurilor alocate pentru decontaminarea terenurilor din zonele miniere până în acest moment. Gorjul riscă să piardă acești bani, întrucât CE Oltenia este proprietarul terenurilor, nu administrațiile locale, eligibile pentru finanțare. Primarii confirmă că nu vor depune niciun proiect pentru că nu au infrastructura pentru care ar primi bani. Acest apel a fost intens discutat deoarece liderul PNL Târgu Jiu Iulian Popescu a atras atenția că nu se pot acces banii, însă președintele Consiliului județean Gorj Cosmin Popescu susținea că nu este adevărat.

Primarul din Slivilești spune că CEO nu a redat terenurile în circuitul agricol, deși erau obligați, conform contractelor dintre CEO și cetățeni.

"A fost o discuție și atât, a rămas doar la nivel de discuție, iar din moment ce se vaită că nu au bani, e mai greu. Pe raza întregii localități aveau obligația ca după ce extrag cărbunele din anumite zone, terenurile să fie redate în circuit agricol, dar asta presupune o cheltuială mare. Rămân anumite cratere, lacuri, unde s-au înecat zeci de copii până acum și nimeni nu a luat nicio măsură. De-a lungul timpului, pe raza localității Slivilești s-au înecat peste 10 persoane. Nu pun niciun fel de indicatoare sau benzi de protecție, ele ar trebui nivelate ș predate în circuit agricol”.


Primarul din Turceni spune că nu va putea aplica deoarece nu orașul nu deține active din minerit:

"Chiar dacă ar fi nu sunt ale noastre, pentru că CEO nu a predat niciun imobil cu titlu gratuit să fie ale noastre, singurii care pot să depun sunt ei sau în cazul Mătăsari, că ei au blocurile pe care le-a făcut CEO sau entitatea mamă, dar la Turceni eu nu am așa ceva.

Toate activele și în special zona Motru care are foarte multe clădiri, nu o să poată să scoată niciunul pentru că proprietar este CEO. Deci vor trece banii aceștia pe lângă noi și vom rămâne tot cu ruine. Sunt convins că zona Motru și Mătăsari care au clădiri lăsate în ruină de CEO nu vor putea să facă nimic, pentru că nu sunt ale lor, iar ca să depui proiecte trebuie să ai cadastru, proiectul clădirii, sau să ai o formă de preluare, cumpărare și nimeni nu are nimic, decât CEO.

LEgea 176 privind cedarea terenurilor și imobilelor non cor sau activelor non cor către UAT-uri , este în sertar la MInister și a rămas acolo blocat în sertar.

Suntem foarte foarte dezamăgiți din acest punct de vedere. Eu am o serie de blocuri în fostă colonie muncitorească, sunt ale altor societăți dar terenurile sunt ale CEO iar CEO nu dă un gram de teren sau vreo clădire. Toate sunt ale lor pentru că își diminuează capitalul social și nu vor să intre în zona asta ca cineva să își piardă vreo funcție sau vreun salariu, fondul sau proprietatea.

E o situație dificilă și dureroasă pentru noi ca județ, pentru că CEO când se va închide, va lăsa în urma lui paragină. În loc să beneficiem de aceste lucruri, trec pe lângă noi”.


Și primarul din Cătunele spune că nu poate aplica.  "Primăria nu are terenuri ca să le poată decontamina, sunt în adminstrarea CEO”, a declarat primarul din Cătunele, Florinel Țuilă.

Gorjul beneficiază de finanțare de 30 de milioane de euro pentru ecologizarea și reconversia imobilelor afectate de activități economice în declin sau în transformare. Este vorba despre  activități specifice de reabilitare şi ecologizare a siturilor contaminate, activități specifice de ecologizare/reabilitare/conservare/remedierea a zonelor miniere, zonelor industriale dezafectate ori reconversia/reabilitatea pentru noi folosințe economice/socio-culturale prin realizarea de investiții asociat.

Vizualizări: 2,347

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tranziție Justă:

Citește și: