Cum de o lume întreagă nu reușește să oprească acest nebun?
Întrebarea din titlu este a unei refugiate din Ucraina, care a ajuns în România. O întrebare legitimă, suntem în Europa anului 2022, este greu să îți imaginezi bombardamente, tineri mutilați, copii născuți în subsolurile maternităților, milioane de refugiați, bărbați despărțiți de familii pentru a participa, cu voie sau fără voie, la război.
Adevărul nu este de o singură parte. Este Putin nebun? O fi! În orice caz, este perceput ca unul dintre puținii lideri din lume care ar putea merge până la capăt, adică până la un război nuclear. Iar liderii țărilor din NATO țin cont de asta.
Sunt liderii din Ucraina naziști, așa cum spune Putin? Un oficial ucrainean spunea zilele trecute la BBC că îl doare sufletul când vede cum sunt răniți tineri blonzi și cu ochi albaștri. Să faci o astfel de afirmație când Putin te acuză de nazism nu este deloc inspirat.
Pe de altă parte, sunt pete întunecate în istoria Ucrainei, vorbim de gruparea UPA - Armata Insurecțională Ucraineană, fondată în 1942, care a masacrat zeci de mii de polonezi, despre gruparea lui Bandera, al cărei slogan a fost „Trăiască Ucraina fără evrei, polonezi și germani; polonezii dincolo de râul Sam, germanii la Berlin și evreii la spânzurătoare”. Nu mai departe de ianuarie 2022, la Kiev a avut loc un marș în memoria lui Stepan Bandera, unul dintre ideologii naţionalismului ucrainean, decorat post mortem cu titlul de Erou al Ucrainei, în 2010. Nu știu dacă astăzi putem vorbi de nazism în Ucraina, cum spune Putin, sper că este doar un fenomen izolat. Dar, avem de-a face pe scară largă cu un naționalism exagerbat, cu o încălcare grosolană a drepturilor minorităților. Ucraina este cu mult în urma României din punct de vedere al drepturilor minorităților naționale și al toleranței.
Justifică asta un război din partea lui Putin? În niciun caz. Putin își justifică războiul prin aceea că 14.000 de civili au fost uciși în republicile Donețk și Lugansk din 2014 încoace, iar Occidentul a închis ochii la astfel de atrocități. Este de analizat ce s-a întâmplat în Donețk și Lugansk, dar Putin a pornit un război în care vor muri sute de mii de oameni, dacă va fi unul de durată, așa cum se anunță. Un rău nu se repară făcând rău și, chiar dacă Putin are partea lui de adevăr, lumea nu va fi de partea lui. Lumea reacționează corect izolând Rusia, pentru că, în anul 2022, se presupune că suntem destul de inteligenți să știm că războiul nu face decât rău.
Zelenski, un actor de comedie ajuns președintele Ucrainei, s-a trezit acum având rol principal într-o dramă. Cam exagerează, pozând prin boscheți, cu casca pe cap și vesta antiglonț, ori provocându-l pe Putin, cocoșește, să vină cu el la discuții dacă nu îi este frică. Într-o luptă corp la corp, deși mai bătrân, cred că Putin l-ar rezolva rapid pe Zelenski. Dar, ajutat sau nu de faptul că este actor, Zelenski a câștigat fără drept de apel războiul de imagine în fața lui Putin. Zelenski este eroul mondial, aplaudat în picioare de aproape toți liderii lumii.
Aproape în fiecare zi, Zelenski ceartă NATO și cere imposibilul. Cere lumii întregi să intre în război cu Rusia, pentru a salva Ucraina. „NATO a decis în mod deliberat să nu acopere cerul de deasupra Ucrainei”, a acuzat Volodimir Zelenski. „Credem că țările NATO au creat o narațiune conform căreia închiderea cerurilor deasupra Ucrainei ar provoca agresiunea directă a Rusiei împotriva NATO. Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri în interior, în ciuda faptului că posedă arme de multe ori mai puternice decât noi”, a spus Zelenski. Cu o așa gândire, mă întreb ce ar face Zelenski dacă ar avea butonul nuclear.
În orice caz, un mesaj extrem, extrem de dur. Cum răspunde NATO? NATO spune că a face ce zice Zelenski înseamnă un război declarat de NATO Rusiei, adică un război mondial. Care astăzi este exclus de liderii lumii. Astăzi.
Dacă NATO ar începe un război cu Rusia ar câștiga, pentru că Rusia nici nu prea are aliați, iar în zilele noastre nu contează doar armele. Contează și companiile multinaționale, dispuse să boicoteze Rusia chiar dacă pierd miliarde de dolari. Contează și cine controlează mijloacele de propagare a unor informații, iar în ultimul deceniu s-a văzut că rețelele sociale formează opinii, percepții, mai mult decât media clasică. Contează înalta tehnologie, iar NATO este superioară Rusiei.
Da, NATO ar câștiga fără drept de apel, dar cu pierderi uriașe, ca în orice război mondial. Putin nu va începe un război cu NATO, NATO nu va începe un război cu Putin.
Și atunci, ajungem la întrebarea refugiatei din Ucraina. Cum de o lume întreagă nu reușește să oprească acest nebun?
Ce să răspundem? Dragi ucraineni, suntem alături de voi. Vă oferim compasiunea noastră, casele noastre ca să vă adăpostiți, împărțim bucatele noastre cu voi. Dar nu, nu intrăm în război. Vă trimitem militari antrenați sub paravanul unui voluntariat internațional, ceva arme care pot fi strecurate fără să se prindă rușii, dar nu, nu intrăm într-un război mondial.
O să ne condamnați, pentru că vă lăsăm aproape singuri într-un război pe care nu îl puteți câștiga. La fel cum, ca să îi facem jocul și lui Putin, nici amărâții ăia din Donețk și Lugansk nu îl puteau câștiga în fața voastră.
Dragi ucraineni, vă susținem, vă aplaudăm eroismul, vă plângem morții, vă auzim strigătele de ajutor, auzim plânsetele copiilor voștri, dar nu intrăm în război. Nu ne întrebați de ce, așa funcționează lumea de azi. Poate că războiul ăsta va schimba lumea, cu toții vom învăța ceva din asta, dar din păcate pentru voi și pentru lume, până când se va găsi o cale către pace, pe front o să fiți aproape singuri.