Cum a fentat spitalul legea achiziţiilor publice

Modul în care s-au făcut achiziţiile la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a atras atenţia Ministerului Sănătăţii. Numărul mare de proceduri de tip "negociere fără anunţ" a ridicat semne de întrebare. Mai mult decât atât, o achiziţie de aparatură medicală făcută anul acesta în valoare de peste 3.000.000 de euro a fost împărţită în mai multe loturi, fără a defini exact ce reprezintă fiecare lot.

Interesantă este achiziţia serviciilor de spălătorie cu o valoare estimată la suma de 121.000 de lei fară TVA, achiziţie făcută prin negociere fără publicarea anunţului. "Se observă în mai toate documentele prezentate o superficialialitate şi o neglijenţă perpetuă în întocmirea documentelor, de această dată consemnându-se în mod evident eronat ca fiind câştigătoare oferta de achiziţie de materiale sanitare, deşi era vorba despre procedura de achiziţie de servicii de spălătorie rufe", se arată în raportul Ministerului Sănătăţii.

Şi în ceea ce priveşte achiziţia de aparatură medicală au fost găsite nereguli. "Valoarea totală a achiziţiei este de 14.182.291 de lei şi sunt înşirate valori în 24 de loturi fără a fi definit explicit ce reprezintă fiecare lot în parte şi nici cantităţile exacte ale produselor care urmează a fi achiziţionate", mai este precizat în raport.

În ceea ce priveşte achiziţia de materiale sanitare, medicamente şi reactivi, totul s-a făcut prin negociere. "În urma parcurgerii unei variante actualizate a programelor de achiziţii pentru 2017-2018 ne-a atras atenţia numărul foarte mare de proceduri de "negociere fără anunţ". Achiziţiile s-au făcut prin negociere după acumularea mai multor referate de necesitate. Farmacistul şef al farmaciei centrale a spitalului solicită achiziţionarea de materiale sanitare necesare desfăşurării în bune condiţii a activităţii din cadrul farmaciei centrale şi a punctelor de lucru pentru 3 luni. Au fost enumerate 19 loturi fără a fi explicate conţinuturile. În referate se vorbeşte despre necesarul pentru buna funcţionare pe 3 luni şi nu despre o situaţie extrem de urgentă cum prevede legea. În acest mod s-au desfăşurat 33 de proceduri de negociere, nici una nu avea o justificare de urgenţă. Şi în 2018 s-au desfăşurat 45 de proceduri de negociere în condiţii identice cu anul precedent. Reprezentanţii SJU Târgu-Jiu au dezvoltat o adevărată rutină în alegerea procedurii de negociere fără publicare pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare, servicii de mentenanţă, alimente şi altele fără să respecte legea privind achiziţiile publice".

Vizualizări: 1,162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: