Meta va cripta apelurile şi chaturile Messenger la fel ca pe WhatsApp
Meta a anunțat că apelurile şi chaturile personale ale fiecărui utilizator ale serviciului Messenger vor fi criptate implicit. Acest lucru este o actualizare majoră a confidenţialităţii, care face serviciul mai asemănător cu fratele său WhatsApp.
Datorită tehnologiei de criptare ”nimeni, inclusiv Meta, nu poate vedea ce s-a trimis sau spus, cu excepţia cazului în care alegi să ne raportezi un mesaj”, a scris Loredana Crişan, şefa Messenger, într-o postare pe blog. Crişan a spus că va dura un timp nespecificat pentru a cripta toate chaturile Messenger şi că Meta s-a bazat pe mai multe ”principii criptografice” pentru a se informa pentru strategie, inclusiv unul dezvoltat intern şi altul care este utilizat de populara aplicaţie de mesagerie criptată Signal. Din 2016, utilizatorii Messenger puteau opta pentru a-şi proteja chaturile printr-un proces numit criptare end-to-end, care amestecă comunicaţiile oamenilor, astfel încât terţii să nu poată asculta şi accesa datele.
Deşi cealaltă aplicaţie de mesagerie a Meta, WhatsApp, utilizează, de asemenea, criptare end-to-end, susţinătorii confidenţialităţii au considerat în general Signal un serviciu de comunicare mai sigur, deoarece colectează mai puţine date despre utilizatori.
În 2019, Zuckerberg a spus că compania de reţele sociale va aduce tehnologia de criptare pentru toate comunicaţiile private din familia sa de aplicaţii, subliniind un impuls major de confidenţialitate pe care acesta a atribuit-o schimbării obiceiurilor consumatorilor, în care oamenii ”vor să se conecteze în mod privat în echivalentul digital al sufrageriei."
”Cred că viitorul comunicării se va muta din ce în ce mai mult către servicii private, criptate, în care oamenii pot avea încredere că ceea ce îşi spun unii altora rămâne în siguranţă şi mesajele şi conţinutul lor nu vor rămâne pentru totdeauna”, a spus Zuckerberg atunci.
Cel mai recent anunţ de criptare al Meta se va adăuga probabil unei dezbateri în curs de desfăşurare care implică confidenţialitatea şi capacitatea forţelor de ordine de a efectua investigaţii, aşa cum a fost exemplificat în 2016, când Biroul Federal de Investigaţii a dorit ca Apple să dezvolte software care să ajute apoi să deblocheze iPhone-ul suspecţilor participanţi la un atac armat major în San Bernardino, California.
Apple a refuzat să se conformeze, spunând la acea vreme: ”Aceiaşi ingineri care au integrat criptare puternică în iPhone pentru a-şi proteja utilizatorii ar primi, în mod ironic, ordin să slăbească aceste protecţii şi să-şi facă utilizatorii mai puţin siguri”.
Mai recent, liderii WhatsApp şi Signal au spus că serviciile lor nu vor mai fi disponibile în Regatul Unit dacă parlamentarii ar promulga legi care ar slăbi criptarea.