Cristea va fi judecat in libertate
Judecatorii din cadrul Tribunalului Gorj au decis astazi ca Dumitru Cristea sa fie judecat in stare de libertate, considerand ca nu sunt motive pentru emiterea unui mandat de arestare
Cristea, reţinut de procurorii anticorupţie
Dumitru Cristea, directorul general al Complexului Energetic Turceni, a fost reţinut ieri seară de procurorii anticorupţie din Târgu Jiu. Surse din cadrul DNA susţin că reţinerea a avut loc în dosarul în care Cristea era cercetat pentru un prejudiciu produs societăţii, ca urmare a achiziţionării unui utilaj vechi de peste 20 de ani, nefuncţional, dar vopsit încât să pară nou, la un preţ de peste şapte miliarde de lei vechi. Dosarul este în cercetare de mai multe luni, alături de Cristea fiind cercetate alte 15 persoane cu funcţii de conducere. Marian Moţocu a fost numit interimar la conducerea societăţii.
Procurorii din cadrul DNA Târgu Jiu au emis ieri o ordonanţă de reţinere pe numele lui Dumitru Cristea, directorul general al Complexului Energetic Turceni. Cristea a fost dus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie în jurul orei 17.00, urmând ca astăzi să fie prezentat instanţei de judecată pentru prelungirea perioadei de reţinere. Reamintim că pe averea lui Cristea a fost pus sechestru parţial de către procurorii anticorupţie în cadrul aceluiaşi dosar, deoarece anchetatorii estimează un prejudiciu de sute de mii de lei. În acelaşi dosar mai sunt cercetate alte 15 persoane cu funcţii de conducere în cadrul complexului, după cum susţin surse din cadrul DNA.
Buldo-tancul defect a fost plătit pe loc
Presa a relatat încă din primăvară povestea achiziţionării de către CE Turceni a utilajului vechi şi defect. Astfel, Complexul Energetic Turceni a achiziţionat, fără licitaţie, un utilaj vechi de peste 20 de ani şi cu multiple defecţiuni, la un preţ de 703.000 RON (peste şapte miliarde de lei vechi).
Un prim aspect verificat de procurori se referă la faptul că utilajul a fost cumpărat prin negociere fără anunţ de participare, nu prin licitaţie. O astfel de procedură poate fi justificată numai de o situaţie de extremă urgenţă, survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute. Ori, extinderea exploatării miniere într-o zonă forestieră defrişată nu poate fi încadrată la „neprevăzut“. Cu toate acestea, directorul general al CE Turceni, Dumitru Cristea, susţinea la vremea respectivă că „s-a solicitat achiziţionarea în regim de extremă urgenţă deoarece trebuiau executate defrişări de cioate în frontul de lucru al excavatoarelor, din cauza cărora s-au produs accidente tehnice, oprirea excavatoarelor şi pierderi de producţie“.
Un alt aspect verificat de procurori se referă la faptul că utilajul achiziţionat fără licitaţie a fost recepţionat cu multiple defecţiuni. Astfel, cei care au recepţionat „utilajul terasier pe şenile multifunţional“ au constat că acesta a fost fabricat înainte de 1990 şi că singurul lucru nou de pe utilaj este acumulatorul. Comisia a consemnat faptul că utilajul era proaspăt vopsit, dar că stratul de vopsea a fost aplicat peste noroi. Alte defecţiuni constatate au fost: cuplaj troliu defect, stâlpii hidraulici din faţă cu manşete sudate, funia de troliu era cu fire rupte, structura metalică din spate nu este cea originală, cabina şi scaunele sunt defecte, chederele de la geam plesnite etc. Mai mult, capacul de la filtrul de aer era de fapt improvizat din fundul unei sticle de plastic.
Surse din CE Turceni susţin că utilajul a fost plătit a doua zi după ce a fost recepţionat cu toate aceste defecţiuni, după care a intrat în reparaţii.
Potrivit site-ul oficial destinat achiziţiilor publice, pentru furnizarea acestui utilaj către Turceni a fost înregistrată o singură ofertă, cea a firmei Voron Trans SRL Mediaş, care a şi fost declarată câştigătoare, utilajul fiind astfel cumpărat cu suma de 703.000 RON, la care se adaugă TVA.