Cozonacul tradițional, nelipsit de pe masa de Crăciun
De Crăciun, românii se reunesc în familie și pregătesc cele mai bune preparate tradiționale. Desertul vedetă în acest an este cozonacul făcut în cuptorul de cărămidă. Aromat și pufos, cozonacul tradițional se prepară cu mare grijă de către gospodinele din zona Oltenia.
Tradiționalul nu se uită niciodată. Acesta lucru îl demonstrează o familie de la poalele Munților Căpățânii. Gospodinele din Polovragi, județul Gorj, se pregătesc intens pentru cea mai importantă sărbătoare din an, Crăciunul. Și cum de pe masă nu poate lipsi cozonacul făcut în cuptorul de cărămidă, gospodinele s-au pus pe treabă. Trebuie frământat 30 de minute, iar mai apoi se lasă la dospit. După alte 40 de minute, se pune umplutura.
”Punem drojdia și o linguriță de sare. Amestecăm înainte puțin, după care punem laptele cu zahărul. După ce îl întindem, o să punem nucă împreunată cu cacao”, spune Cristina, bucătăreasă.
La cuptor stă 45 de minute, iar mai apoi se unge cu gălbenuș de ou și zahăr pudră. Copiii au fost cei mai încântați de cozonacul ca la bunica acasă.
”Este foarte bun. E cald? Da, ca la mama acasă(...) Este foarte bun, îmi place. Este și fierbinte”, au spus doi copii.
Și adulții s-au bucurat din plin de aroma cozonacului tradițional. ”Cel copt în cuptor de cărămidă, are o aromă deosebită. Este cozonacul tradițional, mult mai diferit de ceea ce cumpărăm noi din comerț. Ar trebui să se păstreze aceste tradiții. Este făcut natural, cu produse din casă”, spune un localnic.
Există și un secret al gustului desertului tradițional. ”Cozonacul făcut in cuptorul de casă este moale, pufos, aromat. Este făcut după rețete tradiționale lăsate de către bunici, străbunici. Secretul constă în cuptorul cu lemne pe care-l folosim”, a declarat Ana Maria Caralicea, proprietarul unei pensiuni din Polovragi.