Coşmar lângă carieră: Dormim cu frica în sân!

Viaţă grea pentru 40 de familii care locuiesc în apropierea Carierei Lupoaia. Oamenii primesc apă cu porţia, pereţii caselor au crăpat din cauza excavărilor, iar fântânile au secat de ani buni. Un alt coşmar al localnicilor este faptul că alunecările de teren încep să ameninţe zona.

Pentru oamenii care încă mai trăiesc în apropierea Carierei Lupoaia, autorităţile din Motru şi Cătunele au investit într-o conductă prin care Complexul Energetic Oltenia pompează apă, de două ori pe zi, câte două ore. Când este secetă, nici acest program nu mai este respectat. Aproape toate fântânile din zonă au secat, iar în cele care încă mai au rezerve, apa este plină de nămol, se plâng localnicii.

„Doamne fereşte de o alunecare de teren!”

„De şapte ani de zile, nu mai avem apă în fântâni. De când s-a mutat mina Prigoroi aici. De-atunci, nu mai avem apă. Pe unde mai este, prin unele fântâni vine murdară, murdară. O scoatem cu nămol în ea. Nu poate fi băută”, ne-a spus o localnică. Casa ei este la mai puţin de 300 de metri de zona în care îşi desfăşoară activitatea angajaţii de la Cariera Lupoaia. Aproape toate casele de acolo au început să crape. Localnicii care au avut posibilităţi materiale au dat compania energetică în judecată pentru a-şi reconstrui locuinţele. Alţii încă se mai adăpostesc în case aproape dărâmate. „Eu nu am apă deloc. Luam de la o fântână construită de Primăria Cătunele. Acum a secat, iar mai departe are nămol. Pe sub noi sunt galerii. Şi cred că aceste galerii sunt pline cu apă. Doamne fereşte de o alunecare de teren! Nu mai vorbim de praf. Concasarea este foarte aproape. Când bate vântul, vine un praf de nu poţi să respiri. Casa mea este aproape dărâmată. Este ea bătrânească, dar este toată crăpată din cauza excavărilor”, este supărarea unui localnic din Lupoaia.

„Eu am modernizat recent casa. Am zis să facem şi noi ceva mai modern. Uitaţi-vă că şi aici au crăpat deja pereţii. Am făcut fundaţie puternică. Deja mai sus de noi a început să alunece pământul. Şi ne temem. Dormim cu frica în sân”, este teama unei alte localnice.

Autorităţile ridică din umeri

Problemele acestor oameni sunt cunoscute foarte bine şi de autorităţi. Şi recunoscute. Edilul din Cătunele, Florinel Ţuilă, a explicat că s-au făcut demersuri pentru ca localnicii să aibă apă. Suferă însă şi la alte capitole. „În zonă, iluminatul public nu este foarte bine realizat, oamenii nu au reţea de drumuri, nu mai au şcoală pentru că au cam plecat copiii din zonă. Nu au decât apă de la complex. În rest, au suferinţe. Praf, zgomot, mizerie. Asta este la Lupoaia. Mai sunt în zonă peste 40 de familii”, a declarat primarul Ţuilă.

Sesizare la Mediu

După mărturisirile oamenilor din zonă, cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj anunţă că vor face verificări. „Până acum, nu am primit decât o sesizare, însă din Roşia. Oamenii încă se plâng din cauza depozitului de cărbune. Am primit o sesizare de la o altă carieră. Nu ştiam că sunt probleme şi în Lupoaia. O să monitorizăm zona dacă ziceţi că sunt sesizări de la cetăţeni, cariera este departe ca şi perimetru de exploatare. Urmează să vedem şi verdictul instanţei în procesul de la Bucureşti”, a fost explicaţia lui Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

PROCES

La Tribunalul Bucureşti, o organizaţie care protejează mediul a încercat să anuleze autorizaţia emisă de APM Gorj prin care Complexul Energetic Oltenia vrea să extindă Cariera Lupoaia. În total, compania vrea să extindă activitatea în opt cariere din judeţul Gorj.

Vizualizări: 6,282

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: