Copiii din Târgu Cărbuneşti au descoperit Prisaca lui Arghezi
Aproximativ 100 de copii din Târgu Cărbuneşti au trăit ieri o experienţă unică. Aceştia au descoperit Prisaca, pe care până acum o cunoşteau doar din poeziile lui Tudor Arghezi. La Prisaca Mănăstirii Cămărăşeasca, micuţilor li s-a făcut o prezentare a albinăritului tradiţional. Copiii au asistat la procesul tehnologic al mierii, după care au degustat produsul. Experienţa lor s-a încheiat cu vizitarea Mănăstirii Cămărăşeasca, micuţii dovedind că nu sunt străini de obiceiurile religioase.
Autorităţile locale de la Târgu Cărbuneşti au făcut o surpriză mai puţin obişnuită elevilor din clasele I-III de la Şcoala Generală „George Uscătescu”. Însoţiţi de cadrele didactice, copiii au plecat într-o mică plimbare prin comunitate. Mare le-a fost mirarea când au ajuns în curtea Mănăstirii Cămărăşeasca şi au constatat că scopul vizitei lor este acela de a asista la procesul tehnologic al mierii. Primarul Mihai Mazilu intenţionează să transforme vizita la Prisaca Mănăstirii Cămărăşeasca într-o tradiţie, care să fie respectată la fiecare sfârşit de an şcolar. „Bunicul meu a fost pasionat de albinărit, iar imaginile orelor pe care le petreceam lângă el mi-au rămas în minte şi până la această vârstă. Sunt convins că 95% dintre copii nu cunosc procesul tehnologic al mierii şi cred că această experienţă rămâne întipărită în mintea micuţilor. De acum încolo, la fiecare sfârşit de an şcolar, vom organiza o vizită la Prisaca Mănăstirii Cămărăşeasca”, a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti.
Copiii, fascinaţi de albine
Micuţii au îmbrăcat echipamentul de apicultor şi au vizitat rând pe rând stupina. Un specialist în apicultură le-a prezentat albinăritul tradiţional, iar copiii au pus foarte multe întrebări. Cei mai mulţi cunoşteau Prisaca doar din poeziile lui Tudor Arghezi. „Le-am prezentat copiilor componenţa unui stup şi am vorbit despre Tudor Arghezi şi pasiunea lui pentru albine, o mare parte din poezia adresată copiilor fiind despre gâza cea mai gospodină. Pot să vă spun că intenţionăm ca prin intermediul Asociaţiei Crescătorilor de Albine Filiala Gorj, şi cu sprijinul profesorilor de limba română, să organizăm un concurs anual în care premiile pentru cele mai bune creaţii ale elevilor să fie mierea şi produsele apicole”, a declarat Albinel Firescu, şeful Secţiei de Etnografie a Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”. După ce au făcut cunoştinţă cu stupul, copiii au primit miere şi băuturi răcoritoare. Mulţi au spus că vor încerca să-şi convingă părinţi pentru a se apuca de apicultură.