Copiii au nevoie de părinți, nu de banii trimiși din străinătate

Statistică îngrijorătoare în România. Numărul copiilor care cresc departe de părinții lor este în continuă creştere. Lipsa banilor şi a traiului decent îi face pe mai mulţi români să îşi lase odraslele în grija bunicilor, tocmai pentru a pleca peste hotare să facă un ban cinstit.

Aproape 1.000 de copii din Gorj cresc departe de ochii părinţilor şi asta după ce au luat decizia de a porni pe drumul străinătăţii pentru a le asigura un trai decent micuţilor. Este şi cazul unei familii din comuna Roşia de Amaradia, judeţul Gorj. Mama a doi copii a fost nevoită să plece la muncă în Italia, lăsându-i în grija bunicilor. Tatăl nu i-a mai căutat de ceva timp.

Bunicul are o pensie de doar 900 de lei, iar bunica a fost casnică. Deşi banii nu sunt mulţi, bunicii materni fac tot posibilul ca nepoţii să nu simtă lipsa mamei.

”Banii nu ajung, oricum. La pensia mea pe care o am, e greu. Am 900 de lei, dar facem tot ce ne stă în putere să nu ducă lipsă de nimic. Problema cu nepoţii nici nu se discută. Sunt ca şi ai noştri”, spune bunicul.

Bunica le ţine loc de mamă şi spune că această sarcină nu este una uşoară: ” Este cam greu. Să creşti 4 copii nu este uşor. Mă bucur că i-a lăsat Dumnezeu, era greu să fim şi singuri. Asta este, ce să facem noi dacă s-au despărţit. Îi creştem noi. Noi ţinem loc şi de mamă şi de tată. Eu împreună cu soţul meu”, spune bunica copiilor.

Cei mici au o singură dorinţă, ca mama lor să vină acasă cât mai repede. ”Da! Îmi este greu, ştiu că o să îmi fie dor de ea. Tata s-a despărţit de mama şi nu am mai vorbit cu el de multă vreme (...) Îi spun  că o îmi e dor de ea, să îmi aducă dulciuri şi că o iubesc”, au spus micuții.  

În localitatea Roşia de Amaradia sunt zeci de astfel de cazuri, spune primarul Liviu Cotojman. ”Este unul dintre multe alte cazuri de la nivelul localităţii. Având în vedere că nu mai sunt locuri de muncă, odată cu închiderea minelor, mulţi au rămas fără loc de muncă. Astfel, sunt nevoiţi să îşi găsească alt loc de muncă, sezonieri”, a spus primarul.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecția Copilului Gorj spun că numărul familiilor în astfel de situaţii este unul destul de mare. ”Peste 750 de de minori din judeţul Gorj cu vârste cuprinse intre 0 şi 18 ani au părinţii plecați în străinătate. 600 se află în îngrijire la familie, 33 la centre de plasament, dar şi în centre de zi. 386 de de copii au doar un părinte plecat în străinătate şi 118 îi au pe ambii” a afirmat Minodora Sucea, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Psihologii trag și eu un semnal de alarmă în acest sens. ”Foarte tare ii afectează. De aici pleacă multe tulburări şi depresia care îi afectează la orice vârstă. Copiii vor crește fără o afecțiune clară. Mama are un loc important pentru copii. Trebuie să fie acea chimie între mamă și copil”, a spus Iuliana Dimulescu, psiholog.

Vizualizări: 3,956

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: