Contradicții pe tema mistreților împușcați la Turceni

Situația despăgubirilor pentru porcii mistreți împușcați la Turceni este, în continuare, incertă. Direcția Sanitar Veterinară Gorj, pe de o parte, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, de cealaltă parte, au interpretat legea diferit și au avut două puncte de vedere diferite. Omul de afaceri Ion Iordache, administratorul complexului de vânătoare atins de pesta porcină, vrea să dea în judecată DSV pentru a-și recupera pierderile. Estimează deja un milion de euro în minus din cauza pestei porcine.

Nici după ce au fost împușcați peste 1.300 de porci mistreți din complexul de vânătoare, instituțiile abilitate să ia măsuri împotriva pestei porcine nu se pot pune de acord nici în privința despăgubirilor și nici în privința deciziilor luate deja până acum. „Nu am identificat acte normative care să prevadă despăgubirea în situația în care pesta evoluează la mistreți. S-au purtat mereu discuții cu reprezentanți ai mai multor instituții. Am încercat să prezentăm un plan de măsuri în care să se prevadă posibilitatea ca aceste animale să fie recoltate. În funcție de rezultatul analizelor, să se decidă destinația acelor carcase. Dacă procedam așa, s-ar fi evitat și discuțiile ulterioare și o pierdere pentru administratorul acestui complex”, a declarat directorul DSV Gorj, Sorin Ștefănescu.

Planul de măsuri a fost schimbat după ce membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au analizat din nou legislația și au ajuns la concluzia că trebuie trecut direct la uciderea porcilor din complexul de vânătoare, pentru că acesta figurează ca exploatație. „Lucrurile nu au fost înțelese. În urma unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a emis o hotărâre în baza căreia a trebui să modificăm acel program de măsuri și un ordin de prefect. Aceste documente ne-au dus în situația în care să nu putem aplica legislația incidentă. Constat că foarte mulți oameni care înțeleg mai mult sau mai puțin această situație pasează responsabilitatea numai asupra DSV. Dacă am fi fost lăsați să ne desfășurăm activitatea fără să intervină altcineva, cred că situația era cu totul alta, pierderile erau altele. Probabil se va lăsa cu acțiune în instanță și nu văd de ce ar trebui plătite niște sume din bugetul cuiva atâta timp cât acest lucru putea fi evitat”, a mai adăugat Sorin Ștefănescu.

Subprefectul județului Gorj, Gheorghe Grigorescu, a explicat de ce a fost nevoie de noul plan de măsuri. „Planul de măsuri făcut de către DSV prevedea niște măsuri care se aplicau pentru animalele din fondul cinegetic, respectiv organizarea de vânători specific animalelor proprietate a statului, în fondul cinegetic, și nu în proprietate privată a unei societăți. Automat, noi am propus ca, în locul vânătorilor, să fie uciderea imediată a efectivului de animale și neutralizarea acestora, nu păstrarea carcaselor pentru a se vedea dacă sunt sănătoși sau nu pentru că într-o exploatație nu se face așa ceva. Erau două mii de mistreți. Unde puteai să păstrezi, să vezi dacă sunt sănătoși sau nu? Legea nu permite consumul de carne provenit de la exploatație. S-a votat această măsură în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”, a explicat subprefectul Gheorghe Grigorescu.

Cel mai probabil se va ajunge în situația în care judecătorii vor decide dacă vor fi despăgubiri pentru cei două mii de mistreți uciși.

Vizualizări: 2,521

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: