Consiliul Judeţean Gorj contestă executarea silită
Hotărârea prin care Tribunalul Gorj îi obligă pe acţionarii de la Pandurii să îşi achite contribuţiile financiare la care s-au angajat faţă de bugetul clubului sportiv a fost contestată de Consiliul Judeţean.
La două zile după ce Judecătoria Târgu Jiu admitea cererea de executare silită a acţionarilor cu datorii, Consiliul Judeţean a înregistrat contestaţia la decizia pe care a dat-o instanţa în vară. Probabil la fel vor proceda în aceste zile şi ceilalţi acţionari, Complexul Energetic Oltenia şi Consiliul Local Târgu Jiu fiind obligate de instanţă, împreună cu Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia şi Consiliul Judeţean, să achite către Pandurii peste 9,4 milioane de lei.
Acţionarii cu datorii nici nu vor să se gândească la aşa ceva, deşi instanţa a reţinut în motivarea sentinţei, care nu este definitivă, că aşa cum prevede statutul clubului, plata cotizaţiilor anuale de către fiecare membru fondator nu este ceva facultativ. „Prin prisma prevederilor textelor din statut mai sus menţionate nu pot fi astfel reţinute apărările pârâţilor în sensul că plata cotizaţiei anuale nu are caracter obligatoriu, ori că ea poate fi compensată prin prestarea altor servicii în favoarea Clubului Sportiv şi aceasta peste prevederile acordurilor de finanţare anuale. (…) Din raportul de expertiză întocmit de expert Bârhoată Ana care se coroborează cu înscrisurile depuse la dosar rezultă sumele pentru care fiecare pârât s-a obligat anual faţă de reclamant prin protocoalele semnate, protocoale care dobândesc calitate de convenţie legal încheiată între părţi cu putere de lege între acestea”, menţionează instanţa.
În motivarea deciziei, judecătorii au precizat inclusiv faptul că nevirarea cotizaţiilor la timp a pus în pericol existenţa clubului, niciunul dintre acţionari nefiind de acord cu acest lucru până acum. „Tribunalul apreciază că reclamantul a făcut dovada susţinerilor sale în sensul că prevederile din statut în baza cărora s-au încheiat protocoale şi acorduri de finanţare cu pârâţii nu au fost respectate de aceştia, în sensul că nu şi-au îndeplinit obligaţia de plată a cotizaţiilor anuale, cotizaţii prevăzute tocmai în vederea realizării scopului şi obiectului de activitate a Clubului Sportiv. Procedând de această manieră a fost pusă în pericol însăşi existenţa Clubului Sportiv întrucât, astfel cum se menţionează la art. 9 din statut, cotizaţiile membrilor fondatori reprezintă o parte constitutivă a bugetului asociaţiei, iar în lipsa acesteia evident că asociaţia nu îşi poate desfăşura în condiţii optime activitatea numai prin utilizarea celorlalte componente ale bugetului întrucât, de fapt, cotizaţiile membrilor fondatori reprezintă singura componentă ce prezintă siguranţă şi stabilitate”, se mai arată în motivarea Tribunalului Gorj.