Condiţii de mediu mai dure pentru termocentrale
Cu o întârziere de câțiva ani, legislația europeană în domeniul emisiilor urmează să fie înăsprită, ceea ce va aduce beneficii substanțiale din punct de vedere al sănătății populației.
Studiul “Lifting Europe’s Dark Cloud”1, publicat astăzi de European Environmental Bureau (EEB), Health and Environment Alliance (HEAL), Climate Action Network (CAN) Europe, WWF și Sandbag, arată cum noile standarde de emisii la termocentrale (introduse prin Best Available Techniques) pot reduce anual numărul de decese premature cauzate în Uniunea Europeană de arderea cărbunelui de la 22.900 la 2.600.
Raportul constată că legislația actuală nu conferă beneficiile de sănătate scontate deoarece au fost acordate excepții, care să permită emisii de poluanți peste nivelurile agreate. În acest moment, mai mult de jumătate din termocentralele pe cărbune din Europa au "permisiunea de a polua" dincolo de limitele stabilite în Directiva privind Emisiile Industriale.
Pentru România, adoptarea noilor standarde de emisii va reduce numărul de decese premature, cazurile de îmbolnăviri, zilele de lucru pierdute, toate acestea însumând anual peste 200 milioane de euro.
Termocentralele pe cărbune din România vor avea un termen de conformare cu noile standarde până în 2021, cam aceeași perioadă în care expiră derogările acordate în cadrul legislației actuale privind emisiile industriale, adăugându-se în premieră obligații pentru reducerea poluării cu mercur. În prezent, conform analizei Greenpeace “Starea termocentralelor pe cărbune din România în 2016”2 funcționează legal 11 grupuri energetice dintr-un total de 31 de grupuri funcționale, 20 dintre acestea trebuind să fie dezafectate.
“Pe termen mediu, trebuie conștientizat faptul că rolul termocentralelor pe cărbune în mixul energetic va scădea din rațiuni de competitivitate economică și din cauza standardelor de mediu. Astfel, trebuie luate măsuri urgente pentru diversificare economică, în special în județul Gorj, o zonă profund marcată de industria extractivă și energetică, pentru a oferi alte locuri de muncă și posibilități de dezvoltare”, declară Ion Cepraga, coordonatorul campaniei de energie și schimbări climatice.
“Lifting Europe’s Dark Cloud” completează raportul “Europe’s Dark Cloud”3, lansat în luna iulie a acestui an, care analizează impactul asupra sănătății pe care îl are poluarea cauzată de toate termocentralele pe cărbune din țările UE pentru care există date (257 din 280 de termocentrale).
Sursa: Comunicat Greenpeace Romania