Condescu, invitat să vorbească despre restructurarea mineritului

Şeful Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, l-a invitat pe Marin Condescu la un simpozion pe marginea problemelor din minerit. Invitaţia a fost făcută în contextul tonului critic pe care liderul sindical îl are de mai bine de un an de zile de când liderul sindical discută despre ordonanţa 101/2006, cea prin care complexurile energetice sunt trecute de la Ministerul Economiei  la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului.

Bogdan Olteanu a fost acuzat direct de Condescu de faptul că a blocat introducerea pe ordinea de zi ca Camerei Deputaţilor a ordonanţei 101, blocarea fiind generată de votul negativ pe care risca să îl primească actul normativ în cauză. Camera este decidentă în acest caz, iar comisiile de specialitate ale acesteia au dat deja avize negative încă din primăvara lui 2007. Aşadar, ordonanţa pică la primul vot, iar odată cu ea şi planurile guvernanţilor de a mai privatiza complexurile prin înglobarea acestora în Compania Energetică, înfiinţată şi ea tot prin ordonanţă de urgenţă, acum la final de mandat al actualei puteri liberale. Şi, totuşi, pentru că reprezintă marea masă a minerilor din România, liderul acestora a fost chemat de Olteanu la discuţiile ce vor avea loc peste câteva zile în capitală.

Marin Condescu spune că va participa la simpozionul intitulat „Mineritul în România – soluţii de viitor”, simpozion care este organizat de Camera Deputaţilor şi Fundaţia Soroş. Liderul sindical va susţine o prezentare despre restructurarea industriei miniere şi despre rolul şi locul sindicatelor în procesul respectiv. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie ştie cel mai bine cum s-a realizat restructurarea sectorului minier, mai ales că, în urmă cu un deceniu promitea salarii de câteva sute de dolari fără să fie crezut de prea multă lume că un asemenea lucru se va întâmpla pentru ortacii nedisponibilizaţi.

Condescu vrea să pună în discuţie, cu această ocazie, şi ordonanţa 101, dar şi pe cea de înfiinţare a Companiei Naţionale Energetice, împotriva căreia sindicatele miniere şi nu numai s-au manifestat deja. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie spune că în condiţiile actuale singura soluţie de perspectivă pentru mineritul din Oltenia o reprezintă construirea la Sărdăneşti şi Motru a unor noi termocentrale. Discuţiile cele mai avansate în momentul de faţă sunt pentru începerea lucrărilor la unitatea de la Sărdăneşti, investiţia urmând să fie una strict privată, fără legătură cu decizii administrative ale guvernanţilor.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: