Condamnații la muncă în folosul comunității își ispășesc pedeapsa la școală. Reacție: „Am ajuns să ţinem borfaşi în şcoli”.
Ședință cu scandal miercuri, când directorii de școli din județ au reclamat că printre elevi sunt condamnați pentru înfăptuirea diverselor ilegalități, care fac muncă în folosul comunității la școală. La ședința cu pricina a fost și șeful de la Serviciul de Probaţiune, care venise cu altă problemă, dar a plecat cu alta. El solicita ca datele transmise de școli cu privire la activitatea desfășurată trebuie să fie reală. Ulterior, a fost reclamată prezența persoanelor condamnate la școală. Șefa inspectoratului Județean Școlar, Marcela Mrejeru, a avut o propunere: condamnații să își ispășească pedeapsa la cimitir.
Subiectul a fost abordat spre finalul ședinței. Pe fundal era celebra piesă ”We are the champions”, iar câteva șefe de școli din județ comentau fără să își spună opinia foarte clar, dar suficient de tare cât să nu se creeze vacarm.
În cadrul întâlnirii dintre directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, a participat şi Sorin Vezure, şef serviciu la Direcţia Naţională de Probaţiune.
Sorin Vezure a vorbit despre situaţia condamnaţilor care îşi desfăşoară munca în folosul comunităţii în şcoli şi despre noua metodă de pontare a acestora: „Am trimis prin email nişte materiale Inspectoratului Şcolar Judeţean. Am mai trimis astăzi o fişă de activităţi zilnice. V-am transmis şi un model de format. Sunt prezent în faţa dumneavoastră pentru că, la o sesizare primită de la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, am făcut un control la un UAT, unde trebuia să se desfăşoare munca în folosul comunităţii şi care trimisese nişte date într-un dosar penal, unde noi am realizat o revocare pentru că nu se făcuse munca. S-a dovedit că datele trimise nu erau conforme cu realitatea. Persoana respectivă a ajuns până la urmă în penitenciar”.
O directoare, amenințată
Şeful de la Direcţia Naţională de Probaţiune îi îndeamnă pe directori să ofere informaţii precise şi să completeze corect fişele de pontaj: „Plecând de la această idee, dorim să fiţi atenţi la modul în care îi pontaţi pe cei care fac munca în folosul comunităţii la dumneavoastră în unităţile de învăţământ şi la datele pe care le trimiteţi. Rugămintea mea este să nu trimiteţi date false şi să îi puneţi la muncă pe cei pe care noi îi direcţionăm către dumneavoastră. La dumneavoastră ajung foarte puţini condamnaţi penal, tocmai că încercăm să limităm contactul elevilor cu aceştia. Mulţi sunt repartizaţi la primării. Sunt situaţii în care nu avem de ales, dacă este o hotărâre judecătorească, trebuie să o respectăm. O să venim în control, aşa că vă rugăm să faceţi totul corect”, le-a mai spus el.
De asemenea, Sorin Vezure asigură că orice problemă ar întâmpina cu persoanele care efectuează munca în folosul comunităţii, poate să fie rezolvată: „A fost un caz la Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu”, unde persoana care făcea munca în folosul comunităţii a ameninţat-o pe doamna director să îi finalizeze actele. Doamna director a rezistat, ne-a anunţat şi noi i-am făcut revocare acelei persoane”, a exemplificat acesta, dovedind astfel cî în școli nu ajung cei mai ”pașnici” dintre condamnați.
Soluția lui Mrejeru
Reacţiile nu au întârziat să apară. Reprezentanţii unităţilor de învăţământ nu sunt de acord ca orele de muncă în folosul comunităţii să aibă loc în şcoli: „Cum a ajuns Ministerul Justiţiei să facă activităţi în şcoală. Aţi întrebat parinţii dacă sunt de acord ca aceste persoane condamnate să intre în contact cu copiii lor”, a transmis directorul Liceului Tehnologic „Henri Coandă”. Şi nu a fost singurul, multe din cadrele didactice au adăugat: „Am ajuns să ţinem borfaşi în şcoli”.
Şefa ISJ, Marcela Mrejeru, a propus o soluţie: „De ce nu sunt trimise aceste persoane la biserică? Ar putea curăţa cimitirul, sunt multe activităţi care se pot desfăşura acolo, fără să intre în contact cu alţi oameni”.