Condamnări într-un dosar de fraudare a APIA Gorj
Dosarul care l-a vizat pe fermierul Vasile Toma din Crușeț, pe membrii familiei sale și pe mai mulți funcționari publici pentru fraudarea APIA Gorj cu subvenții acordate ilegal a ajuns la deznodământ, trei inculpați fiind condamnați de judecători în baza probelor administrate de Direcția Națională Anticorupție. Cea mai mare pedeapsă a primit-o chiar fermierul care a fost trimis în judecată împreună cu toată familia sa. Tribunalul Gorj a decis pentru acesta o pedeapsă de 4 ani de pușcărie pentru că a păcălit APIA Gorj, el declarând permanent pe parcursul procesului că nu este vinovat și că nu a făcut decât să muncească pământul pentru care a încasat subvențiile. Anul trecut Toma s-a făcut remarcat prin faptul că a aruncat mare parte din recolta de roșii la porcii din gospodărie, neavând unde să își vândă producția.
O altă persoană condamnată în dosar este Victor Hâncu, fost funcționar al APIA Gorj, care, de asemenea, s-a declarat nevinovat pe parcursul procesului. Nevinovăția a putut să și-o dovedească în fața instanței de judecată doar șeful său, Zamfir Pirici, care a fost achitat, ca și ceilalți membri ai familiei lui Vasile Toma. Hâncu a primit o condamnare de 3 ani de închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de supraveghere tot de 3 ani. Instanța îl obligă pe acesta să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității la Târgu Jiu. După 1989, Victor Hâncu a făcut politică în plan local, el făcându-se remarcat prin încercările de a înregistra la Tribunalul Gorj fostul Partid Comunist Român, încercare care a eșuat în cele din urmă. Ulterior, pentru o perioadă, el a predat cursuri la Universitatea Constantin Brâncuși, iar apoi a fost angajat la Casa de Sănătate Gorj, unde a fost implicat într-un alt scandal în urma căruia a trebuit să își găsească o altă slujbă.
Cea de-a treia persoană condamnată în acest dosar este primarul comunei doljene Robănești. Romică Nițu a primit o condamnare de 1 an și 8 luni de închisoare, executarea fiind suspendată pentru o perioadă de 2 ani, timp în care acesta, la fel ca și ceilalți inculpați condamnați, trebuie să fie permanent la dispoziția autorităților judiciare, având inclusiv obligația de a-și justifica sursele de existență. Primarul are obligația să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității, culmea, chiar la Primăria pe care o conduce de două decenii sau la o școală din localitate. Secretarul primăriei Crușeț, Bogdan Nicola, a primit, în schimb, o decizie de achitare în acest dosar, fiind acuzat inițial că l-ar fi ajutat cu niște adeverințe falsificate pe Toma să încaseze subvențiile considerate acum ilegale. O condamnare penală a primit însă firma folosită de fermierul din Crușeț pentru încasarea subvențiilor de la APIA Gorj. Gardentomy SRL, aflată în faliment, a primit o amendă penală de 54.000 de lei, plus obligația de a afișa la sediul său decizia de condamnare.
Magistrații l-au obligat pe fermierul din Crușeț și pe Victor Hâncu, împreună cu firma Gardentomy SRL să despăgubească APIA cu suma încasată ilegal ca subvenții în urmă cu aproape un deceniu. De asemenea, au fost anulate o serie de acte de care Vasile Toma s-a folosit pentru a încasa banii. „Obligă în solidar inculpații Toma Vasile, Hîncu Victor şi inculpata persoană juridică SC Gardentomy SRL Cruşet, la plata sumei de 117.246,07 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data efectuării plăţii integrale a debitului principal. (…)Obligă inculpații Toma Vasile, Hîncu Victor, Niţu Romică şi inculpata persoană juridică SC Gardentomy SRL Cruşeţ la câte 23.000 lei cheltuieli judiciare statului din care suma de câte 20.000 lei/inculpat reprezintă cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia Tribunalului Gorj.