Condamnare pentru un primar din Gorj. Nu mai are voie la primărie!

Probleme înainte de alegeri pentru primarul comunei gorjene Bumbești-Pițic. Michy Nioață a fost condamnat, în primă instanță, la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene. Primarul are mai multe interdicții, inclusiv de a fi ales și de a ocupa o funcție publică. Dosarul vizează modul în care fiica primarului a încasat subvenții de la APIA pentru o fermă în care a avut animale doar pe hârtie, tatăl ei fiind cel responsabil cu întocmirea documentelor. Tot cu suspendare a fost condamnată și fiica edilului.

Alina Adnana Mariana Doboș (fostă Nioață) e acuzată că a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 177.780 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în dosar.

Pentru fiica sa, primarul Nioață a înființat, cu mai mulți ani în urmă, doar pe hârtie, o fermă de vaci. Animalele au fost împrumutate de la vecini și pozate pentru ca dosarul să fie eligibil pentru încasarea de fonduri europene nerambursabile.

Cei doi au fost condamnați, joi, în primă instanță, fără acord de recunoașgtere a faptelor.

Primarul Michy Nioață a primit 2 ani de închisoare pentru „complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei” și 9 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

În final, Nioață va executa 2 ani și 3 luni de închisoare, pedeapsa fiind suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani.

Își ia adio de la primărie?

De abia acum se complică situația politică a edilului din Bumbești-Pițic. Tribunalul Gorj a hotărât că primarului i se interzic drepturile de a fi ales în autorități publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Interdicțiile sunt valabile timp de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Instanța i-a mai impus primarului să frecventeze un program de reintegrare socială și să muncească, fără plată, în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile, la Primăria Bumbești-Pițic sau la Școala Gimnazială Bumbești-Pițic.

De asemenea, fiica primarului a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 3 ani, având aceleași interdicții ca și tatăl său.

În schimb, cei doi angajați ai Oficiului Județean de Finanțare a Investițiilor Rurale, târâți în acest dosar, au fost achitați de instanță.

Familia Nioață va trebui să restituie subvențiile încasate ilegal, instanța menținând sechestrul pe mai multe terenuri deținute de fiica primarului.

Denunț: Procurorii DNA au intrat pe fir în urma unui denunţ. Martorul denunțător, Claudiu Golu, spunea că primarul ar fi știut când are controale și împrumuta 15 vaci de la un localnic și le înlocuia crotaliile. Primarul s-a declarat mereu nevinovat şi acuza răzbunări politice după campania electorală din 2012. „Eu m-am apucat de proiect în 2011, înainte de a deveni primar. Nu am fraudat nimic. Eu dețin aceste vaci. Acum, că nu dorm toate în fiecare noapte în același grajd și mai dorm în alte părți, asta este! Nu înseamnă ca nu sunt ale mele”, declara Nioață, când a fost trimis în judecată.

Vizualizări: 10,057

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: