Condamnare definitivă în dosarul diplomelor de calificare

O tânără din județul Gorj a fost condamnată definitiv într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Femeia este acuzată că a întocmit acte false cum că s-ar fi organizat mai multe cursuri de formare profesională și calificare, plătite de Uniunea Europeană. În realitate, niciunul dintre cursanți nu a efectuat vreo oră din programa pentru pregătirea teoretică și practică.

Gorjeanca a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA. Deși Tribunalul Gorj l-a respins, Curtea de Apel Craiova l-a admis. Tânăra a fost condamnată, miercuri, la 1 an și 4 luni închisoare, pentru săvârșirea, infracțiunii de „folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.

Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. În acest timp, gorjeanca trebuie să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională și să muncească în folosul comunităţii, timp de două luni, la AJOFM Gorj sau în cadrul DGASPC Gorj.

Mai mult, timp de un an, tânăra nu are voie să fie trainer în cadrul cursurilor de formare profesională și nici să ocupe o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

În același timp, Curtea de Apel Craiova a anulat mai multe înscrisuri conținând mențiuni nereale. Este vorba despre adeverințe și fișe individuale de prezență partea practică, dar și fișe individuale de prezență la cursurile teoretice, având specializarea de lucrător în gospodării agroturistice, desfășurat în perioada 13 martie 2012 – 13 iunie 2012, pe numele a circa 30 de persoane.

Proiectul pe fonduri europene era destinat integrării femeilor pe piața muncii. Cursurile erau de lucrător în gospodăria agroturistică, lucrător comercial, lucrător în alimentație, îngrijitor copii la domiciliu, lucrător pentru estetica și igiena corpului omenesc.

În urma unui denunț, procurorii DNA au audiat zeci de cursante și au descoperit că aceste cursuri nu s-au ținut efectiv. Erau întocmite doar fișele individuale de prezență, necesare pentru obținerea certificatelor de absolvire.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în dosar cu aproape 200 de mii de lei, întreg prejudiciul fiind achitat între timp.

Vizualizări: 608

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: