Concluziile întâlnirii dintre FNME şi ministrul Grigorescu
Sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) au primit asigurări de la ministrul energiei, Victor Grigorescu, că CE Oltenia nu va fi privatizată şi că energia pe cărbune este sprijinită de actualul guvern. Au discutat despre problemele din piaţa de energie şi au subliniat încă o dată importanţa energiei pe cărbune, indiferent de anotimp. Totodată, astăzi va fi o şedinţă a Consiliului de Supraveghere, unde, printre altele, s-ar putea lua decizii privind continuarea schimbărilor în conducerea CE Oltenia în vederea asigurării unui climat de performanţă.
Conducerea executivă a FNME s-a întâlnit cu ministrul Victor Grigorescu, reprezentanţii sectoarelor cărbune, huilă sau uraniu având posibilitatea să spună problemele cu care se confruntă companiile din care fac parte. Vicepreşedintele FNME, Constantin Mitrescu, a declarat că liderii i-au spus ministrului nevoile CE Oltenia şi că, după aprobarea exproprierilor pentru Jilţ Sud, au speranţe că le va soluţiona şi pe celelalte. De asemenea, ministrul i-a asigurat că la CEO Statul va rămâne majoritar. “Pentru prima dată am văzut un ministru care să îşi noteze problemele pe care le-am spus noi. Ne-a asigurat că nu are intenţii să privatizeze. Am cerut continuarea investiţiilor la blocul 5 de la Rovinari şi ne-a spus că se va discuta în Consiliul de Supraveghere. Discuţia a durat mai mult”, a declarat Mitrescu.
Şedinţa comisiei mixte se amână
De asemenea, luni, 14 decembrie, va fi la Târgu Jiu o şedinţă a Consiliului de Supraveghere unde s-ar putea lua decizia destituirii unor directori din companie.
De precizat este că sindicatele şi administraţia Complexului Energetic Oltenia nu se întâlnesc luni, 14 decembrie, cum fusese programat, pentru a discuta despre prima de Crăciun şi posibilitatea acordării unei sume rezultate din economia la fondul de salarii, ci pe 16 decembrie. Prin contractul de muncă, cei peste 15 mii de angajaţi CEO ar trebui să primească tichete cadou în valoare de 550 de lei, dar sindicatele spun că sunt bani şi pentru o suplimentare cu până la 400 de lei. Sindicatele au cerut refacerea listelor cu salariaţii care să beneficieze de clase de salarizare, cu respectarea criteriilor stabilite în comisia mixtă administraţie-sindicate. Peste 2.700 de persoane au primit mici majorări salariale, dar pe listă nu s-au aflat sute de persoane care într-adevăr meritau. Astfel, s-a decis suplimentarea listei cu alte persoane, tabelele plecând de data aceasta din teritoriu, nu de la structura centrală cum s-a întâmplat iniţial.