Concluziile APM Gorj după ce a monitorizat calitatea aerului, în Târgu Jiu
Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a transmis primele concluzii după ce a fost monitorizată, timp de o săptămână, calitatea aerului în zona Avicola, din zona Mărgăritarului. Au fost depășiri ale mai multor indicatori, au fost semnalate particule în suspensie, iar mirosul sesizat în zonă, spune APM, nu afectează sănătatea târgujienilor. Din această săptămână, laboratorul mobil a fost mutat în apropierea depozitului de deșeuri al Polaris.
Cu privire la monitorizarea calității aerului ambiant în municipiul Târgu Jiu, în zona de influență a Avirom, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj anunță că au fost identificate particule în suspensie. S-au înregistrat cinci depășiri ale valorii limită. “Surse potențiale pentru valorile înregistrate la poluanții PM10 și PM2,5 sunt: arderi combustibili solizi pentru încălzire rezidențială, trafic rutier, resuspensie, activități industriale în zonă”, mai adaugă APM.
„În ceea ce privește indicatorul indicatorul NH3 (amoniac): 48 de probe medii de scurtă durată de 30 minute /24 ore – (CMA=0,300 mg/mc, conform STAS 12574/87); valorile măsurate au variat între 0,007 mg/mc și 0,024 mg/mc. Nu s-au înregistrat depășiri ale valorii maxime admisibile. Precizăm că mirosul specific de hidrogen sulfurat și amoniac este sesizabil începând de la concentrații de cca. 10% -20% din concentrația maxim admisibilă pentru ambii indicatori. Acest lucru creează un disconfort olfactiv, fără a avea efecte negative asupra sănătății populației”, mai menționează APM Gorj.
Autolaboratorul Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj va monitoriza până pe 10 februarie, calitatea aerului în zona de Vest a orașului Tg Jiu, în aria de influență a depozitului conform de deșeuri municipale, aparținând Polaris Mediu. Vor fi efectuate determinări pentru: pulberi în suspensie, oxizi de sulf, oxizi de azot, amoniac și hidrogen sulfurat.
Problema însă rămâne, atrage atenția consilierul municipal Mitruț Stănoiu: “Problema ramane cea a perioadelor si a zonelor nemonitorizate de astfel de echipamente. Cum facem ca astfel de senzori care sa includa atat calitatea aerului cat si inregistrarea mirosurilor deranjante sa fie functionali 24/24 in mai multe zone "sensibile" ale orasului?”, s-a întrebat Mitruț Stănoiu într-o postare pe pagina sa de Facebook.