Comuna din Gorj care se umple de stații electrice

Tot mai multe primării atrag fonduri să facă stații de încărcare pentru mașinile electrice. În comuna gorjeană Polovragi, care e și stațiune turistică de interes local, vor fi douăsprezece astfel de stații. Zece dintre acestea se fac cu bani de la Agenția Fondului de Mediu.

Primarul din Polovragi, Gheorghe Epure, a explicat unde vor fi realizate aceste stații: „Vom avea la licitație execuția stațiilor de încărcare, finanțate prin AFM. E vorba de zece stații. Patru lângă parcarea de la stadion, două stații lângă primărie și patru stații la Salvamont, în vecinătatea mânăstirii. Mai avem două stații. Una s-a pus în funcțiune în satul Racovița și o alta e în vecinătatea dispensarului, în centrul comunei”.

De asemenea, primăria cumpără și două mașini electrice. „Am semnat contractul de achiziție pentru două mașini electrice, care vor veni în sprijinul Poliției Locale și societății de apă și canal. Avem o societate cu capital de stat, acționar unic e Consiliul Local. Prestează și servicii de promovare turistică. Urmează să vină până la finele acestei luni”, a mai explicat primarul, într-o emisiune la Tele 3.

Stațiile de încărcare pentru mașinile electrice și plug-in hybrid pot fi de două tipuri: lente, cu încărcare în curent alternativ AC și rapide, cu încărcare în curent continuu DC.

Din punct de vedere al puterii de încărcare, stațiile de încărcare lente pot fi: monofazate - 3.7 kW (16 A) până la 7.4 kW (32 A) – 230 V – și trifazate - 11 kW( 16 A) până la 22 kW (32 A) – 400 V.

Stațiile de încărcare rapide sunt trifazate și pot avea următoarele variante: fast-charge și ultra fast charge – de la 24 kW până la 360 kW – pentru încărcarea mașinilor electrice și
high power HPC - pentru încărcarea autobuzelor electrice.

Din punct de vedere constructiv, stațiile de încărcare lente AC pot fi fixe sau mobile. Stațiile  lente de încărcare fixe sunt disponibile în varianta cu priză type 2 sau varianta cu cablu de încărcare și fișă type 2, tip wallbox. Aceste stații pot fi montate și pe piedestal, cu echipare pe o parte sau pe ambele părți.

Stațiile de încărcare rapide DC sunt disponibile în varianta constructivă tip wallbox (25 kW sau 2x25 kW) și în varianta tip corp compact montat pe pardoseală. Conectorii disponibili pentru stațiile rapide sunt Combo CCS și CHAdeMO.

Conectivitatea stațiilor de încărcare poate fi realizată prin Bluetooth, Wi-Fi, LAN(Ethernet), 4G-sim card, OCPP 1.5, 1.6J, 2.0 – în funcție de fiecare producător în parte.

Unele stații de încărcare beneficază de aplicație mobilă pentru control remote, compatibilă IOS și Android. În plus, există producători care pun la dispoziția utilizatorilor aplicație de CLOUD pentru managementul stațiilor .

Vizualizări: 968

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: