Comisarii de mediu, controale săptămânale la Motru

O echipă de la Garda de Mediu Gorj va merge săptămânal în control la Motru. Ministrul Mediului le-a cerut inspectorilor să verifice dacă autoritățile locale și cei de la Uzina de Termoficare respectă angajamentele pe care și le-au asumat privind închiderea gropii de gunoi, respectiv a depozitului de cenușă.

Primăria Motru și-a asumat că va închide groapa de gunoi în trei luni. A și contractat o firmă pentru efectuarea lucrărilor, banii puși la bătaie ridicându-se la aproape un milion de lei. La Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru, situația este delicată. Unitatea aflată în insolvență nu dispune de sumele necesare pentru închiderea depozitului.

Pentru a se asigura că România nu va fi sancționată aspru de Comisia Europeană pentru astfel de deficiențe, Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministru al Mediului, a dispus controale săptămânale la Motru. „Groapa de gunoi de la Motru și cea de cenușă a UATAA sunt verificate săptămânal de Garda de Mediu. Este un ordin al ministrului, de verificare săptămânală a lucrărilor de închidere. Dacă constatăm că nu își fac treaba, vom lua măsuri prin aplicarea de sancțiuni pentru nerealizarea lucrărilor asumate de închidere a depozitelor de deșeuri. Termenul a fost depășit, acum suntem în întârziere”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

„Facem tot posibilul să evităm orice sancțiune”

Autoritățile din Motru spun că au un plan în ceea ce privește UATAA, dar că este cu aplicabilitate pe termen lung. „În ceea ce privește groapa de gunoi, s-a dat ordinul de începere a lucrării, se lucrează. Se vor și termina în termen, în octombrie. La depozitul de cenușă de la UATAA facem tot posibilul să evităm orice sancțiune. Ne apucăm de treabă. Acolo volumul de lucrări este foarte mare, cheltuielile sunt foarte mari. Și uzina trebuie reabilitată, dar eu lucrez la un master plan, care va fi gata la sfârșitul lunii august; vom avea soluțiile pentru sistemul centralizat, inclusiv sursele de finanțare”, a declarat Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.

În momentul de față, uzina funcționează fără autorizație de mediu. Autoritățile vor să atragă fonduri guvernamentale sau europene pentru a achiziționa o instalație care să nu polueze. „Nu putem cârpi ce avem. Centrala a depășit 50 de ani de la punerea în funcțiune și nu putem veni cu cheltuieli ca să o cârpim. Venim cu ceva nou, mai ales că este supradimensionată pentru nevoile noastre de acum. Durează, dar în timpul acesta conformăm depozitul”, a mai spus edilul.

AMENDĂ    

Cert este că UATAA Motru va trebui să închidă depozitul de cenușă cât mai repede, în caz contrar riscă amenzi de la 50.000 la 100.000 de lei.  

Vizualizări: 662

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: