Comercializarea cărnii provenite de la porcul din gospodărie, interzisă
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar - Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj le recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate, înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
În contextul răspândirii pestei porcine africane, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție. De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii și produselor din carne provenite de la porcul din gospodărie. Examinarea cărnii pentru boala Trichinella spp. este obligatorie.
„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei”, au transmis reprezentanţii DSVSA.
De asemenea, în cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul pieţelor, aceştia trebuie să fie atenţi la următoarele aspecte: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice, integritatea ambalajelor, etichetarea produselor alimentare, comercializarea brânzeturilor să se facă în ambalaje de unică folosinţă.
Numere de telefon utile:
Call Center A.N.S.V.S.A. – 0800.826.787 – poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
D.S.V.S.A. Gorj – 0253.226.033.