Comemorare cu furci şi coase printre politicienii veniţi la Câmpia Soarelui
Autorităţile judeţene şi locale au mai marcat ieri un an scurs de la evenimentele din 1821 care au dus la declanşarea Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu. De data aceasta, actorii care reprezentau pandurii de acum două secole şi-au făcut apariţia pe platoul din preajma monumentului venind cu furci şi coase de printre politicienii care se uitau cu interes la obiectele care altădată luau viaţa ciocoilor.
De regulă, în anii trecuţi, "Domnul Tudor", respectiv, actorul Eugen Titu, de la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, îşi făcea apariţia în faţa mulţimii pe platoul existent în vârful monumentului de la Padeş. Regia de ieri l-a înfăţişat însă pe conducătorul revoluţiei din 1821 la baza monumentului, acolo unde se aflau şi mai marii zilei, politicienii aflaţi în funcţii de conducere având surpriza să vadă cum, discret, printre ei, la un moment dat, după discursurile lor, evident, trec furci şi coase purtate de actorii din sceneta respectivă. Parlamentari, primari, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean sau Prefecturii, au avut ocazia să vadă cum îşi făcea poporul dreptate în urmă cu două secole, pe atunci mai marii zilei nefiind purtaţi cu anii prin procese sau chemaţi pe la DNA, singurul lucru comun al acelor vremuri cu cele de azi fiind trădările, chiar Tudor pierzându-şi viaţa în urma unui astfel de "demers".
Ruşeţ a fost lăsat fără coroană
Manifestările de ieri s-au derulat în mare parte ca la carte, deşi unii politicieni au fost prinşi pe picior greşit nu de coasele şi furcile pandurilor, ci de colegii lor de partid, un exemplu grăitor fiind cel al senatorului democrat liberal Ion Ruşeţ, care a rămas la Padeş fără coroana pe care trebuia să o depună la ceremonia de comemorare a Revoluţiei din 1821 a lui Tudor Vladimirescu. Senatorul Ion Ruşeţ a reprezentat filiala la festivitatea organizată acolo ca în fiecare an de autorităţile locale şi judeţene. Acesta a fost pus în postura de a fi singurul reprezentant al unui partid care avea reprezentant la mausoleul de pe Câmpia Soarelui şi care nu a depus o coroană. Senatorul a recunoscut ulterior că un coleg de partid care trebuia să îi aducă de la Târgu Jiu coroana special comandată pentru acel eveniment nu a mai ajuns cu ea la timp şi, astfel, democrat-liberalii au ratat momentul depunerii coroanelor.
Morega a depus două coroane
PSD a fost partidul cel mai bine reprezentat la nivel de vârf, atât liderul filialei, Florin Cârciumaru, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, şi vicepreşedintele Corneliu Popescu, fiind prezenţi pe Câmpia Soarelui, împreună cu senatorul Toni Greblă. Celălalt vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Angheloiu, a fost şi el prezent la Padeş, acesta stând în permanenţă de vorbă cu şeful său de partid, Dan Ilie Morega, originar din localitatea respectivă.
Morega şi Călinoiu s-au numărat printre politicienii care au vorbit la microfon despre faptele lui Tudor Vladimirescu, scurte discursuri rostind şi prefectul Ion Florescu, dar şi primarul comunei, Viorel Nicolescu. Morega a luat cuvântul în calitate de preşedinte al Fundaţiei Tudor Vladimirescu, fundaţie în numele căreia a depus o coroană de flori la mausoleul lui Tudor, o altă coroană fiind depusă de acesta în numele PNL Gorj.
Poliţişti sârbi în vizită la Câmpia Soarelui
Dincolo de discursurile sau scăpările de moment ale politicienilor, oameni şi ei, de altfel, mai ales atunci când vor votul poporului, ziua de ieri a fost pentru cei mai mulţi gorjeni veniţi la Câmpia Soarelui una cu adevărat însorită. Oamenilor le-a plăcut spectacolul şi la fel de încântaţi au fost şi cei patru membri ai unei delegaţii de poliţişti sârbi, care a fost în vizită la sfârşitul săptămânii trecute la IPJ Gorj, musafirii fiind vorbitori de limba română întrucât provin de pe Valea Timocului. Cei 4 ofiţeri au venit la Târgu Jiu în cadrul unui schimb profesional, realizat prin intermediul Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor. Asociaţia respectivă îl are ca şef la Gorj pe adjunctul Viorel Caragea, cel care a şi fost gazdă pentru delegaţia condusă de Miomir Dordevici. Acesta este, la rândul său, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor din regiunea Zajeţar.
Miomir Dordevici spune că a mai fost şi în alte regiuni din România, însă cel mai impresionat a fost de meleagurile Gorjului. Acesta a fost împreună cu colegii săi la Padeş, pe Câmpia Soarelui, unde a urmărit cu mare atenţie spectacolul organizat acolo în memoria lui Tudor Vladimirescu. Poliţiştii sârbi sunt vorbitori de română şi, în consecinţă, au putut să înţeleagă contextul în care s-a produs revoluţia lui Tudor, o parte din spectacolul de pe Câmpia Soarelui presupunând şi apariţia, printre politicienii din fruntea judeţului, a unor ţărani cu coase şi furci.
Oaspeţii sârbi au fost impresionaţi de organizarea de la Padeş, dar şi de curăţenia de la Târgu Jiu. Miomir Dordevici spune că în privinţa drumurilor, situaţia este asemănătoare cu cea din Serbia, unde pot fi întâlnite şi şosele bune, dar şi drumuri pline de gropi. Comisarul şef Viorel Caragea spune că Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor, filiala Gorj intenţionează să realizeze un schimb similar şi cu poliţişti din Bulgaria în cursul acestei veri. Ulterior, oamenii legii din cele trei ţări ar urma să se întâlnească într-un singur loc pentru a continua schimbul de experienţă început acum.