Revendicările USMO, în curs de soluţionare

Vizita făcută săptămâna trecută de Adriean Videanu la Târgu Jiu nu a rămas fără consecinţe, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia primind acum răspuns de la Ministerul Economiei la toate revendicările pe care sindicatele conduse de Marin Condescu le-au invocat recent pentru a opri lucrul. La cum stă treaba pe hârtie, totul ar trebui să fie minunat, sindicaliştii nemaiavând acum motiv să acuze ministerul de neimplicare în rezolvarea problemelor lor.
 Secretarul de stat Alexandru Pătruţi, desemnat de ministrul Adriean Videanu să coordoneze producţia de lignit din Oltenia, i-a transmis liderului sindical Marin Condescu un răspuns pe mai multe pagini, în care îi comunică acestuia stadiul implementării protocolului semnat la 14 martie 2009 de minister şi sindicate. Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia a ameninţat primăvara aceasta de mai multe ori cu oprirea lucrului, sub diferite motivaţii, dar, la fel ca şi în alţi ani, grevele nu au mai avut loc pentru că negocierile purtate în ultima clipă au dezamorsat orice conflict social. Oprirea lucrului oricum nu i-ar fi avantajat pe sindicalişti pentru că SNLO are depozitele pline cu cărbune şi orice întrerupere a producţiei uşura pe moment treaba administraţiei.
 Primul punct din lista de răspunsuri ale lui Pătruţi vizează cantitatea de lignit prognozată până în 2020. Conform secretarului de stat, producţia va creşte în Oltenia până la nivelul de 38 de milioane de tone, după care nivelul respectiv va rămâne constant pentru următorul deceniu. Nivelul respectiv va fi influenţat şi de realizarea unor program de modernizare şi retehnologizare în cariere. "Realizarea şi punerea în execuţie a contractelor comerciale între SNLO şi termocentrale au fost influenţate de criza financiară, întrucât consumul de energie la nivel naţional a scăzut foarte mult. Începând cu luna iunie 2009, un colectiv coordonat de domnul secretar de stat Alexandru Pătruţi va coordona producţia de lignit din bazinul minier Oltenia". 
 
 Mai greu cu "interesul naţional" la exproprieri

 Sindicatele lui Condescu au mai cerut şi sprijin de la Ministerul Economiei pentru extinderea actualelor perimetre miniere din Oltenia. Reprezentantul Ministerului spune că a fost deja convocată o şedinţă la sediul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, în urma acestei întâlniri stabilindu-se care sunt documentele necesare pentru ca şi Societatea Lignitului şi complexurile energetice să îşi poată extinde legal perimetrele de exploatare. Sindicatele au cerut modificarea legislaţiei astfel încât lucrările miniere pentru exploatarea zăcămintelor de lignit să fie declarate de interes naţional, progresele făcute de minister pentru rezolvarea acestei probleme nefiind foarte concludente.
 "Modificarea legii 106/2008a fost iniţiată de Direcţia Generală de Resurse Minerale în două variante, una ţinând cont de precedentul creat de ordonanţa de urgenţă iniţiată de Ministerul Transporturilor pentru autostrăzi, şi una în carianta cu avizare internă, care a primit aviz negativ, ca fiind neconstituţională de la Direcţia Generală Juridică şi Relaţii Instituţionale din Ministerul Economiei. Urmare a acestui lucru, s-a iniţiat un document la nivelul ministerului ce a fost înaintat Ministerului Agriculturii, prin care, coroborând articolele 5 şi 7 din Legea 133/1994 cu articolele 2 şi 19 din Legea 106/2008 se poate considera că lucrările miniere sunt de interes naţional. De asemenea, a fost iniţiată o rundă de discuţii la nivel de secretari de stat între cele două ministere, în urma căreia s-au prezentat argumentele şi urmează ca în zilelele următoare să primim un răspuns din partea acestui minister", se arată în răspunsul ministerului.

 Ordonanţa 116 încă nu a fost prelungită

 O altă durere sindicală a oamenilor lui Condescu este modificarea ordonanţei 116/2006, care să permită disponibilizările colective sau, în cazul actual al SNLO, includerea câtorva sute de salariaţi în programul de prepensionare despre care se tot vorbeşte de o jumătate de an. Lucrurile s-au mişcat şi aici, chiar dacă greu de tot. "Modificarea actului normativ a fost elaborată, avizată intern în Ministerul Economiei şi trimisă la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, unde au fost mai multe runde de negocieri, la care au luat parte şi sindicatele. S-a primit avizul acestui minister şi a fost înaintat Ministerului Finanţelor Publice spre avizare. Actul normativ a fost discutat şi avizat de Comisia de Dialog Social. Toate societăţile din minerit şi-au întocmit programe de restructurare ce au fost avizate în CA şi AGA, cu acordul sindicatelor şi avizate în Consiliul Tehnico Economic al Ministerului Economiei, urmând ca după adoptarea ordonanţei să se elaboreze hotărâri de guvern de dispoonibilizare colectivă la aceste societăţi", precizează secretarul de stat.
 Răspunsurile primite de Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia de la secretarul de stat Alexandru Pătruţi sunt considerate mulţumitoare de către liderii sindicali, care aşteaptă materializarea în totalitate a solicitărilor înaintate ministerului. Pătruţi este originar din Gorj şi a fost împreună cu Adriean Videanu în vizitele făcute de ministrul economiei anul acesta la Târgu Jiu, demnitarul fiind o figură mai puţin cunoscută în plan local.


Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: