Coloana lui Brâncuşi, vandalizată. Noile camere video, defecte!
Agenţii Poliţiei Locale Târgu Jiu care au fost în ture la Coloana Infinitului în ultimele zile trebuie să dea explicaţii în faţa şefilor din Primăria Târgu Jiu pentru cele întâmplate la cel mai reprezentativ obiectiv turistic din municipiu. Un individ rămas neidentificat deocamdată şi-a scris numele pe modulul de la baza operei, „Andy” adăugându-se acum listei cu ceilalţi „faimoşi” care au găsit de cuviinţă să scrijelească lucrarea lui Brâncuşi pentru a-şi vedea ei numele pe ea.
Singura misiune pe care o au polițiștii locali aflați în parcul Coloanei este aceea de a ţine obiectivul turistic sub supraveghere permanentă și a nu le permite turiştilor să se aproprie prea mult de aceasta. Teoretic, agenții ar trebui să fie cu ochii pe lucrarea lui Brâncuși, dar vigilenţa le-a fost înşelată și de această dată de un tânăr, cel mai probabil, care a reuşit să îşi scrie numele pe modulul de la baza Coloanei, după care s-a făcut nevăzut.
Agenţii vor avea de dat explicaţii pentru cum se achită de sarcinile de serviciu pentru că, după cum spune purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Ana Maria Ianc, Primăria Târgu Jiu a cerut deschiderea unei anchete la Poliția Locală. „În urma acestui incident va fi declanşată o anchetă la nivelul Poliției Locale a Municipiului Târgu Jiu pentru a se verifica modul în care polițiștii locali și-au făcut datoria de a păzi Coloana fără Sfârşit”, a transmis purtătorul de cuvânt.
Noile camere video erau defecte
Aceasta nu este singura anchetă declanşată de „ANDY”, pentru că și IPJ Gorj s-a autosesizat şi face propriile investigaţii într-un dosar de distrugere. Cercetările ofiţerilor nu vor fi prea simple pentru că de mare ajutor în identificarea lui „ANDY” le-ar fi fost imaginile surprinse de camerele de supraveghere video. Noile camere instalate în preajma Coloanei nu de mult timp au fost însă nefuncţionale până joi dimineaţa. Altfel spus, au fost puse pe stâlpi, dar nimeni nu s-a mai îngrijit de monitorizarea lor, de punerea în funcţiune etc, joi, după izbucnirea scandalului, acestea devenind, dintr-o dată, funcţionale.
Din celelalte două dosare deschise pentru distrugerea Coloanei doar unul a fost soluţionat până acum de poliţişti. Aceştia au aplicat o amendă de 500 de lei, în celălalt caz fiind așteptată o expertiză ştiinţifică din care să reiasă clar că opera de artă a fost deteriorată. Actul de vandalism a avut loc anul trecut, iar de atunci anchetatorii așteaptă o expertiză…la fel cum vor aștepta și în dosarul lui „Andy”.
Amenzi mai mari?
Turiştii prezenţi joi prin preajma Coloanei pentru a o admira erau de părere că autorităţile ar trebui să aplice amenzi drastice pentru cei care recurg la astfel de gesturi. Oamenii erau întâmpinaţi de un poliţist local atunci când se apropiau de Coloană, fiind rugați să nu se apropie prea mult de operă, lucru pe care toată lumea îl înțelegea. „Amenzi mai mari, mult mai mari, nu câteva sute de lei, asta cred că ar fi soluția pentru că așa este peste tot în lume. Eu am fost la Târgu Jiu pentru prima dată să văd Coloana în 1970. Atunci nu i se dădea nici un fel de importanță. Pe aici pășteau vacile, erau niște tractoare parcate, era ceva de nedescris și care nu suportă termen de comparație cu modul în care arată locul acum. Vin de la Cluj și am adus cu mine două nepoţele care sunt stabilite în America. Ne place foarte mult locul, păcat că se întâmplă astfel de lucruri. Dacă ar fi ceva mai multă atenție și niște amenzi mai mari eu cred că nu s-ar mai atinge nimeni de Coloană”, a spus o turistă.