Cojile de ou sunt prețioase în grădină
Cojile de ou sunt considerate unul dintre cele mai utile produse, care pot fi întrebuințate în casă și în grădină. Dacă folosiți des ouă la gătit, nu aruncați coaja, veți putea avea nevoie de ea pentru că puteți fertiliza solul din grădină sau pentru plantele de interior.
Cojile de ou au fost mereu folosite ca îngrășământ. Ele conțin nu doar foarte mult calciu, ci și alte microelemente și minerale valoroase, ca siliciu, fluor și zinc, dar și o mulțime de alte substanțe utile. Ele ajută plantele să-și completeze rezervele de substanțe necesare, datorită cărora veți avea o recoltă mai bogată. Măcinați coaja în praf și o amestecați cu solul, ea va putrezi și va oferi solului substanțele sale utile.
Coaja ajută la reducerea procentului de aciditate a solului şi îmbogățește humusul cu substanțe utile. Deci, praful de coajă de ou poate fi adăugat în groapa de compost pentru humus și, primăvara, veți obține un îngrășământ excelent.
Coaja de ou oferă şi protecție împotriva dăunătorilor. Ea vă poate ajuta în lupta contra coropișnițelor, unul dintre cei mai periculoși dăunători pentru grădină. Mărunțiți coaja de ou bucăți, le amestecați cu ulei vegetal nerafinat și le repartizați printre paturi. Insecta gustă asta și moare. Puteți pregăti praf de coji de ou și să presărați cu el larvele gândacului de Colorado. Peste câteva zile ele vor muri.
Pentru a proteja straturile de melci și omizi, faceți un contur protector în jurul acestora din bucăți mici de coajă și insectele pur și simplu nu vor putea trece peste el.
Praful de coji ajută şi semințele să crească mai repede. Semănați semințele, le presărați cu praf și le acoperiți cu un strat nu foarte mare de pământ. De asemenea, puteți semăna semințele în jumătăți de coji de ouă – astfel plantele vor primi substanțe nutritive și nu mai aveți nevoie să cheltuiți bani pentru pahare pentru răsaduri. Când sădiți plantele, pur și simplu strângeți coaja în mână și plantați răsadul, astfel obțineți o sursă suplimentară de hrană.