Ciurel: Sindicatele se vor implica în „partea dureroasă“ a reorganizării

Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că reorganizarea TESA va fi gata la finalul lunii martie. Directorul companiei a menţionat că în urma discuţiilor cu Ion Ruşeţ şi alţi lideri sindicali din zonele Turceni şi Motru, aceştia se vor implica în acest proces. Ciurel a explicat faptul că acum urmează „partea dureroasă“, adică cea în care s-ar putea lua decizia de a fi daţi oameni afară.

Astfel de programe de restructurare trebuie consultate cu sindicatele din companie. Directoratul CE Oltenia mimează o informare a salariaţilor prin înţelegerile cu sindicaliştii plecaţi din FNME, astfel că, la final se va putea spune că acest program de reduceri a fost aprobat de sindicate. Directorul Ciurel a menţionat că din punctul său de vedere marţi a avut o discuţie cu sindicatele reprezentative, care i-au prezentat dosare întregi cu adeziuni a peste 90% din personalul din zonele de unde provin. „Am fost de acord să mă întâlnesc pentru că sunt cu adevărat reprezentanţi ai salariaţilor, într-o proporţie covârşitoare“, a declarat acesta, explicând în acest fel refuzul de a dialoga cu liderii Dan Pârvulescu, Marin Golea sau Constantin Mitrescu. Cei trei lideri au împreună circa 5.000 de membri cu adeziune. Ceilalţi lideri au în jur de 6.500 de membri. Alte mii de salariaţi nu sunt în nici un sindicat. „La Judecătoria Motru ei au băgat acte pentru 6.800 de oameni. Unde sunt 90% de care vorbeşte Ciurel? Este o minciună sfruntată. În realitate ei au 30-40%“, a declarat Constantin Mitrescu.

Liderii sindicali asistă concedierile

Directorul general a spus că deocamdată s-a terminat partea de reorganizare a personalului de conducere, care a fost transferat în sediile din Târgu Jiu. Acum urmează „partea dureroasă“, transferul de la un loc de muncă la altul. Această etapă a reorganizării va fi asistată de liderii din viitoarea organizaţie Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO). „Am stabilit ca partea a doua a reorganizării, care este cea mai dureroasă, când trebuie redirecţionaţi în zone direct productive cei care nu mai sunt economişti, nu mai sunt jurişti, nu mai sunt ingineri şi trebuie să meargă spre zone directe de producţie. Am hotărât ca lucrul acesta se va face în comun, de administraţie şi sindicat, şi cu fiecare dintre aceste persoane se va discuta, vor fi chemaţi la administraţie, asistat de liderul de sindicat, şi se va încerca să se găsească o formulă prin care să fie util, să-şi desfăşoare activitatea conform competenţelor pe care le are“, a explicat directorul general Ciurel. Directorul a mărturisit că o mare parte din angajaţii transferaţi pe posturi din cariere şi centrale vor merge la cursuri de formare. Cei care nu acceptă variantele propuse vor fi concediaţi. „Cei care nu acceptă una, două sau chiar trei variante, probabil nu vor semna acest contract individual care li se oferă. În cazul acesta, va trebui, nu vreau să sune ca o ameninţare, va trebui să găsim ori o situaţie să ne înţelegem ori ne despărţim. Nu vrem să dăm afară pe nimeni“, a mai spus Ciurel.

Procesul de transfer al salariaţilor pe alte posturi nu se face conform legii, în sensul că oamenii sunt înştiinţaţi verbal, aşa cum spune şi Ciurel, ei discută cu administraţia, dar nu primesc dispoziţie scrisă, ceea ce face imposibilă atacarea în instanţă.

„Salariaţii înţeleg“

Potrivit directorului Ciurel, lucrurile merg ca unse: „Sunt bucuros să afirm că cea mai mare parte a salariaţilor înţelege şi până la acest moment procesul a decurs mai uşor decât ne aşteptam. Cred că au venit două contestaţii“.

Laurenţiu Ciurel a dat exemplul inginerilor din companie, care vor ajunge conducător formaţie de lucru (CFL). Ei îi vor înlocui pe cei care nu au studii superioare tehnice. „Probabil că vor fi cazuri de ingineri, acolo sunt cei mai numeroşi, care vor ocupa posturi de conducători formaţie lucru. Unde avem un număr de câteva sute de persoane care au o calificare nu foarte înaltă, muncitori, şefi de echipă sau maiştri. Sunt cel puţin 300 de posturi de acest fel. Dacă ai fost bun să stai la comercial, să faci achiziţii, eşti în stare să conduci şi o formaţie de lucru“, a declarat directorul CE Oltenia.

APEL

Sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie au făcut un apel la adresa salariaţilor din companie să nu semneze actele adiţionale. „Să nu semneze actele adiţionale. Să nu pice în plasa aşa-zişilor lideri de sindicat. Să nu semneze pentru că îşi pot câştiga drepturile în instanţă. Cei care nu au semnat în luna mai tăierile de salarii au câştigat în instanţă şi acum sunt puşi pe funcţii şi primesc banii înapoi“, transmite FNME.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: