Ciupercile, o sursă de venit pentru gorjenii fără loc de muncă
În această perioadă ciupercile reprezintă o afacere de sezon, dar și o sursă de venit pentru mulți gorjeni. Pentru că nu au un loc de muncă, localnicii din satele de sub munte se ocupă de colectarea ciupercilor pe care le vând apoi și în felul acesta fac rost de bani să trăiască. Prețul diferă în funcție de cumpărător, dar și de cantitatea de ciuperci vândută. Cei care se ocupă de comercializarea ciupercilor susțin că prețul este foarte mic în raport cu munca depusă, însă se bucură că nu investesc bani.
Ionela Mitrea este din comuna Runcu și, după ce toată vara a cules fructe de pădure pe care le-a vândut, acum comercializează ciuperci. Femeia în vârstă de 28 de ani are acasă un copil pe care trebuie să-l crească și neavând un loc de muncă, încearcă să facă rost de bani. În această perioadă pleacă după ciuperci cu membrii familiei și cum în zonă mânătărcile au cam dispărut, femeia merge la munte, în zona Căciulata. Aici nu se poate ajunge cu mașini și parcurg pe joc aproximativ 20 de kilometri zilnic.
Ionela Mitrea povestește că pădurea este plină de culegători de ciuperci, însă anul acesta a avut noroc. „Eu merg cu familia după ciuperci. Trebuie să facem rost de bani. Nu este o rușine că strângem ciuperci. La noi în zonă au cam trecut și mergem la munte, la Căciulata. Mergem cu căruța până acolo și apoi plecăm prin pădure după ele. Merg cam 17-20 de kilometri pe jos și cu sacul în spate, că nu le putem aduce cu căruța jos, pentru că se rup. Ăsta este sezonul mânătărcilor, dar toată vara am cules fructe de pădure. Facem și noi în felul acesta rost de bani”, a povestit Ionela Mitrea.
Ciupercile se vând ca pâinea caldă
Cei care se ocupă de culesul și vânzarea ciupercilor spun că anul acesta a fost unul foarte bun și au câștigat bani frumoși din această activitate. „A fost un an bun și am câștigat ceva bani, dar și munca este pe măsură. Am vândut ciupercile și en-gross și cu kilogramul. Este o firmă italiană în Târgu-Jiu și trimite mașini prin sat după ciuperci. Prețul este mai mic, dar le dăm pe toate o dată și nu mai pierdem timpul să stăm să le vindem. Când nu vine mașina ieșim cu ele pe marginea drumului. Kilogramul variază între 6 și 10 lei. Cu șase lei sunt mânătărcile care nu sunt curățite, cele cu 8 lei trebuiesc doar spălate și gătite, iar cele cu 10 lei sunt tinere. Ciupercile bătrâne la uscăm și le păstrăm pentru noi sau le vindem așa”, a mai spus Ionela Mitrea.
Gorjenii le cumpără pentru iarnă
Cei care cumpără ciuperci de la vânzătorii de pe marginea drumului spun că au încredere că sunt bune și le ia să le conserve pentru la iarnă. „Decât să cumpăr ciuperci de crescătorie mai bine mânătărci din pădurile noastre. Eu le cunosc și am încredere că sunt bune pentru că am mai cumpărat așa și în anii trecuți. Prețul este bun și am cumpărat ca să mâncăm acum de poftă și restul o să le pregătim pentru la iarnă”, a declarat un cumpărător.