Testare gratuită pentru hepatitele virale
Programul gratuit de testare pentru hepatitele virale a fost lansat în județul Gorj. Campania de testare se va derula pe o perioadă de șase luni, începând cu luna martie 2023, prin intermediul celor 46 de cabinete de medicină de familie afiliate.
Proiectul se bucură de susținerea Consiliului Județean Gorj, care a încheiat un parteneriat ce are ca scop promovarea și susținerea Proiectului LIVE(RO) 2-SUD în județ, în scopul creșterii gradului de testare a persoanelor care pot fi afectate de unul dintre virusurile hepatitice B sau C și nu știu acest lucru.
Această campanie de testare a început în luna iulie 2021, în județele Argeș și Dolj.
“De la demararea campaniei ne bucurăm că, prin efortul medicilor de familie din cele zece județe, am reușit să ajungem la peste 138.000 de persoane. Am reușit să depistăm peste 3000 de pacienți infectați cu virusul hepatitic B sau C. Observăm o prevalență medie de 2,14% până acum, raportat la numărul persoanelor testate în proiect, cu rate mai mici în județele Giurgiu de 1,72%, Prahova 1,85% și Dolj 1,90%, și mai ridicate în județele Vâlcea cu 2,70%, respectiv Dâmbovița și Argeș, cu prevalențe de 2,51% și 2,37%. Conform datelor centralizate în aceste luni de campanie, observăm în toate județele un număr mai mare de pacienți cu virusul hepatitic B în populația activă până în 54 de ani. În ceea ce privește virusul hepatitic C, acesta este mai prezent la pacienții depistați de peste 54 de ani. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic”, a transmis profesor dr. Liliana Gheorghe – managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie și hepatologie la Institutul Clinic Fundeni.
Conform cerințelor impuse de Comisia Europeană, minim 60% din totalul persoanelor testate trebuie să aparțină unei categorii vulnerabile (persoane sărace, persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament, persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului, persoane fără adăpost, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, persoane care au copii cu dizabilități, persoane din familii monoparentale, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri și alte substanțe toxice, persoane victime ale violenței domestice, persoane victime ale traficului de ființe umane).
Dintr-un total de 176 de medici familie din judeţul Gorj, 46 au acceptat să participe în cadrul acestui proiect. Daca medicul de familie la care este înscrisă o anumită persoană nu este pe listă, aceasta se poate testa, gratuit, la alt medic de familie.
“Le mulțumesc colegilor mei care au înțeles să se implice într-un număr atât de mare în acest amplu proiect de testare. Rolul nostru în calitate de medici de familie este în primul rând de a face prevenție, iar astfel de programe nu fac altceva decât să ne ajute în îndeplinirea misiunii noastre. Suntem bucuroși că vom lucra alături de o echipă de profesioniști și că toți pacienții depistați vor avea șansa de a beneficia de continuarea investigațiilor în mod gratuit, urmând ca ulterior să-i susținem pentru a putea avea un stil de viață adecvat și a urma recomandările medicale pe care le vor primi. Sunt sigură că împreună cu ceilalți colegi din tot județul vom reuși să ajungem la cât mai multe persoane, chiar și la cele neînscrise pe listele noastre, dar care doresc să se testeze pentru hepatitele virale”, a afirmat medicul Monica Radu, coordonatorul județean al Proiectului LIVE(RO)2-SUD.
Lista medicilor de familie afiliați se poate vizualiza pe site-ul ARAS, la secțiunea Noutăți.