Citeşte aici ce averi au consilierii judeţeni
Ultimele declaraţii de avere postate pe site-ul Consiliului Judeţean Gorj arată că cei peste 30 de aleşi locali nu au prea avut probleme din cauza crizei, averile şi conturile lor fiind mai mari decât în anul precedent. Documentele care fac publice situaţia financiară şi patrimonială a aleşilor poporului arată că politicienii au rămas clienţi fideli ai băncilor în 2010, mulţi dintre ei deschizându-şi conturi noi sau alimentându-le pe cele pe care le aveau, puţini fiind cei care s-au şi încumetat să mai facă un împrumut.
Actualul partid de guvernământ poate fi reprezentat cu brio pe o listă a celor mai prosperi reprezentanţi ai săi de către directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea, care a pus bani buni deoparte anul trecut, an în care a condus destinele uneia dintre cele mai importante unităţi economice de la nivel de judeţ. Consilierul judeţean are nu mai puţin de 7 conturi deschise la diferite bănci, două dintre ele fiind active de anul trecut, la niciunul nefiind menţionată valuta, caz în care putem presupune că economiile sunt realizate în moneda naţională. În cel de la Reiffeisen, Trotea a pus deoparte peste 41.000 de lei, iar în cel de la BCR suma este de sub 3800 de lei. În 2009 şeful CE Rovinari şi-a mai deschis trei conturi în care are, în total, circa 20.000 de lei. Suma e o nimica toată în comparaţie cu banii strânşi la ciorap în 2008, când Trotea a pus într-un cont aproape 300.000 de lei, iar în altul aproape 58.000 de lei. Veniturile acestuia au fost de peste 118.000 lei de la CE Rovinari şi de aproape 12 lei de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Ca şi consilier judeţean, Trotea a câştigat peste 8000 de lei, iar ca membru în consiliul de administraţie al CE Craiova a încasat 224 de lei, în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Parcul Industrial Bumbeşti Jiu remuneraţia fiind de 483 lei. La aceste sume se mai adaugă şi peste 3800 de lei încasate ca drepturi de proprietate intelectuală, dar şi veniturile de 25.000 de lei ale soţiei.
Schimburi cu SNLO
Directorul de personal de la Complexul Energetic Turceni, Corneliu Gârjoabă, a avut anul trecut venituri de 137.000 de lei, soţia, angajată la aceeaşi unitate, fiind remunerată cu aproape 45.000 de lei. Într-un cont deschis la Reiffeisen Bank, politicianul are peste 187.000 de lei economisiţi, anul acesta el reuşind doar nişte schimburi de terenuri cu SNLO, suprafeţele în cauză fiind de 3600 şi, respectiv, 4800 mp, ambele la Târgu Jiu.
Fostul şef de la CE Turceni, Ionel Manţog, autosuspendat din PDL, nu se poate lăuda cu conturile lui Trotea sau Gârjoabă, ci doar cu achiziţionarea unui teren în Mehedinţi, unde modernizează şi extinde o casă veche.
„Săracii” din USL
Cei care la plâng de milă amărâţilor, reprezentanţii opoziţiei, au avut şi ei parte de venituri bune pentru vremuri de criză, un exemplu putând fi social-democratul Andrei Maioreanu. „Uitat” consilier al directorului general al Hidroelectrica, vicepreşedintele PSD Gorj a câştigat anul trecut peste 97.000 de lei, iar chiriile şi funcţia de consilier judeţean i-au mai rotunjit veniturile cu încă 6.000 şi, respectiv, 7080 de lei. Cam aceleaşi câştiguri le are şi fostul director general al SNL Oltenia, Ion Vulpe, care are încasări de peste 91.000 de lei, mult mai puţin decât soţia, aproape 107.000 lei, angajată la o firmă privată. Familia Vulpe a deschis anul trecut un cont la BCR, unde a pus de-o parte economii în valoare de peste 213.000 lei, la aceiaşi bancă cei doi soţi mai având un cont din 2009 în care există suma de aproape 60.000 de lei.
Angheloiu, şeful conturilor bancare
La capitolul conturi nimeni din USL şi, probabil, din tot Consiliul Judeţean, nu-l întrece pe vicepreşedintele Radu Angheloiu. Fostul aspirant la şefia liberalilor are o serie de moşteniri retrocedate, despre care colegii săi au vorbit şi în campania internă din partid, în 2010 acesta deschizându-şi trei conturi în care se află 40.000 de lei, 31.000 de lei şi peste 5000 de lei, ultimele două fiind fonduri de investiţii. În 2009 Angheloiu a economisit peste 11700 de euro şi peste 21.000 de lei, în alte câteva conturi mai vechi existând depuse, de asemenea, sume de câteva mii de lei, despăgubirile oferite de statul român pentru terenurile confiscate fiind de peste 47.000 de lei, veniturile salariale ale vicelui de la CJ Gorj fiind de peste 43.000 de lei.
SĂRAC
Şi pentru că nu toată lumea câştigă senzaţional, la capitolul consilierilor cu cele mai mici venituri îl putem nominaliza pe Claudiu Teodorescu, care este şi consilier al deputatului Victor Ponta, funcţie în care câştigă vreo 15.000 de lei. Ca şi consilier judeţean el câştigă sub 7500 de lei. Mult mai bine, aproape 25.000 de lei, a câştigat soţia, doamna Teodorescu fiind angajată la o firmă privată.