Cireşele de mai au umplut pieţele din Târgu Jiu. De unde provin!
Tarabele din Piaţa Centrală sau Piaţa 9 Mai sunt neîncăpătoare în această perioadă, mai ales cu fructe de sezon. Pe mesele comercianţilor sunt cireşe şi căpşuni, însă preţurile nu sunt încă pentru toate buzunarele. Partea bună este că cele mai multe fructe de sezon provin din România.
În Piaţa Centrală din Târgu Jiu, cireşe şi căpşuni găsim acum pe aproape toate tarabele. Unele mai mari, altele mai mici, unele mai arătoase, altele mai pricăjite, însă cam toate au aceleaşi preţuri. Chiar dacă au pornit şi de la 22 de lei kilogramul, cireşele se vând în prezent cu maxim 12 lei kilogramul. Comercianţii se declară mulţumiţi de vânzări, spunând că au ajuns să vândă şi câteva sute de kilograme zilnic. Cert este că foarte multe cireşe sunt aduse de prin alte judeţe ale ţării, cum ar fi Olt, Vâlcea sau Giurgiu. „Eu am cireşe de la Olt, sunt mari, sunt gustoase, dulci. Am vândut bine, să ştiţi, cumpără oamenii acum mai mult de poftă. Mai încolo, când mai scade preţul, cumpără şi pentru compot sau dulceaţă”, ne-a declarat Maria Gaiţă, comerciant.
Preţurile sunt cam aceleaşi ca anul trecut, spun comercianţii, care se plâng că mare parte din recoltă a fost afectată de gerul din luna aprilie. Nici de căpşuni nu duc lipsă comercianţii, chiar dacă şi această recoltă a fost afectată de vremea capricioasă. „Eu le dau cu 8 lei kilogramul şi sunt căpşuni româneşti, de la noi de la Muşeteşti. Sunt bune, coapte, dulci. Preţul o să mai scadă în perioada următoare că aşa se întâmplă în fiecare an”, a declarat Petre, de la Muşeteşti.
SĂRBĂTORI
Cert este că şi cireşele şi căpşunile vor fi sărbătorite în perioada următoare în judeţul Gorj. Sărbătoarea căpşunilor va avea loc la Polovragi la jumătatea lunii iunie, iar sărbătoarea cireşelor este programată la începutul lunii iunie, la Rugi, comuna Turcineşti.