Cireşele amare, super-fructele verii
Nu toată lumea le iubeşte, unii preferă cireşele dulci, dar tocmai pentru că sunt mai rare şi mai greu de găsit, din cireşele amare se pot face unele preparate deosebite, precum dulceaţa de cireşe amare sau îngheţată cu cireşe amare.
Cireşele amare nu sunt apreciate doar pentru gustul lor, ci şi pentru conţinutul bogat de vitamine şi minerale. Aceste fructe se numără printre cele cu nivelul cel mai ridicat de antioxidanţi. Spre deosebire de cireşele dulci, cele amare sunt mici şi cu gust amărui acrişor. Considerate super-fructe, datorită multitudinii de nutrienţi, cireşele conţin peste 70% apă, restul de 30% fiind format din: complexul de vitamine B (B1, B2, B6), vitaminele A, C, E si PP.
Pentru efectele lor terapeutice sunt folosite şi ca adjuvant în cazul unor boli degenerative, bolilor cardiace sau vasculare. Consumul a 20 de cireşe amare pe zi oferă acelaşi efect asupra durerii care se poate obţine după administrarea unei aspirine sau a unui nurofen. Fie că le consumăm proaspete, sub formă de sirop sau de dulceaţă, acestea sunt adevărate medicamente pentru organismul uman. Sucul de cireşe amare si cireşele amare uscate au chiar mai mulţi antioxidanţi decât coacăzele şi sunt mai puternice decât vitamina E.
Conţinutul de anticianine este dat de culoarea închisă a fructului, iar în coaja cireşelor se află ce mai mare cantitate de antioxidanţi.
Cireşele amare sunt, de asemenea, singura sursă naturală de melatonină - substanţă eliberată şi în organismul uman de către glanda pineală, care induce o stare de relaxare şi un somn odihnitor, profund regenerant. O cură cu cireşe amare consumate sub formă de fructe, suc ori cu sirop natural este de natură să îmbunătăţească semnificativ somnul, făcându-ne să adormim mai uşor, eliminând gradat trezirile nocturne sau somnul agitat.
Verdictul terapeuţilor este clar: delicioasele fructe roşii sunt un adevărat medicament care poate fi de ajutor în câteva zeci de boli grave.