Eşti stresat? Evită alimentele cu risc de depresie
Avem cu toţii perioade în care ne simțim stresaţi, abătuți, apatici sau lipsiți de energie, iar de aici şi până la depresie nu mai decât un pas. Meniul zilnic în astfel de situaţii poate reduce sau agrava problema, depinde ce anume consumaţi în aceste zile.
Specialiştii spun că tratamentul pentru depresie poate include terapie, medicamente, exerciții fizice și un meniu adecvat. Alegerile alimentare pe care le facem ne pot exacerba simptomele specifice sau pot minimiza emoțiile negative. Prin alimentaţie se poate reduce frecvența și durata episoadelor depresive dacă vom elimina alimentele care periclitează echilibrul emoțional.
1. Dulciurile: Zahărul are un impact negativ asupra persoanelor diagnosticate cu depresie. Te simți foarte bine pe moment, dar înainte să-ți dai seama vei fi copleșit de epuizare, pot apărea sentimente de tristețe sau vinovăție.
2. Îndulcitorii artificiali: Din păcate nu poți înlocui zahărul cu îndulcitori artificiali. S-a identificat o conexiune directă între consumul frecvent de aspartam și o reducere a nivelului de serotonină. În momentul în care se întâmplă acest lucru poate apărea depresia, dar și insomnia sau durerile de cap, tocmai datorită blocării acestui hormon la nivelul creierului. Dacă simți nevoia de ceva dulce poți încerca puțină miere pentru a evita efectele negative.
3. Alimentele de tip fast food: Probabil că ți se pare că ai nevoie de foarte mult timp pentru a găti mesele chiar tu și îți este mult mai ușor să te oprești la un fast food. Problema este că aceste alimente vor crea un cerc vicios de simptome specifice depresiei, combinate cu un risc crescut de tulburări alimentare.
Ocolește acest tip de preparate și alege nucile, fructele confiate, avocado, pâinea prăjită din făină integrală sau terciul de ovăz.
4. Băuturile alcoolice: Multe persoane folosesc alcoolul pentru a uita de probleme, dar este numai un remediu temporar. Alcoolul suprimă funcțiile sistemului nervos central, care procesează emoțiile. Este foarte probabil să te simți și mai deprimat după câteva ore sau ai putea cădea în „capcană”, crezând că ai nevoie de alcool tot timpul pentru a te simți „normal”.
5. Preparatele sărate: Prea mult sodiu accentuează depresia și starea de oboseală. De asemenea, poate provoca balonare, retenție de apă și îngrășare, iar imaginea negativă cauzată de acumularea kilogramelor nu te va ajuta deloc să fii mai optimist.