„Cireşarii” din Turcineşti ies în pagubă anul acesta
Chiar dacă un kilogram de cireşe de mai îl cumpăraţi zilele acestea şi cu 12 lei sau plătiţi 1 leu pentru o legătură de cinci cireşe, proprietarii de livezi de cireş din zona Turcineşti nu au deloc motive de bucurie. Producţia de anul acesta este mai slabă ca niciodată, iar pomii încep să se usuce unul câte unul.
Ca şi cum nu ar fi suficient acest lucru, ploaia din ultima vreme a venit tocmai în momentul în care oamenii se pregăteau să adune puţinele cireşe care au apucat să se coacă în perioada călduroasă din această primăvară. „Cum să mă urc eu femeie bătrână la 83 de ani pe scară prin ploaia asta- Când e frumos încă mai pot să mă urc să culeg, dar acum, prin ploaie, mi-e frică. Şi aşa nu sunt cine ştie ce cireşe, mai şi mor din cauza lor, mai bine le las şi se strică dacă nu mai apuc să le culeg la timp”, spune o bătrână din sat.
Producţia slabă este pusă de oameni pe seama frigului din primăvară şi a unor ploi acide, care ar fi dus şi la uscarea pomilor care până acum erau mândria satului. „Cireşii aceştia apucaseră să dea în floare, anul trecut s-au rupt de rod, iar acum uitaţi-vă la ei, nu mai sunt decât nişte crengi uscate. Sunt pomi groşi în tulpină, sănătoşi până acum, care dintr-o dată s-au uscat. Nu au avut nici un semn de boală, nimic, nimic altceva. Cei care nu s-au uscat au pierdut din rod. Nu e nici jumătate din cât a fost anul trecut. Şi ce a mai rămas în ei să se coacă se strică zilele astea din cauza ploii. E ud, nu te poţi urca în ei să culegi dacă plouă cu găleata, iar fructele se strică, nu aşteaptă după noi. Mai avem prin ei aşa, cât să ne potolim pofta pe anul acesta, dar în rest nu prea sunt”, spune Dumitru Măruţă, unul dintre locuitorii din Turcineşti cu cea mai mare experienţă în creşterea cireşilor. Mândria sa sunt altoii care i s-au prins primăvara aceasta şi cea de anul trecut, dar care sunt puţini la număr, pentru că nu se aştepta ca pomi în puterea rodului să se usuce „din picioare” dintr-o dată.
„S-au schimbat vremurile. Păi când a fost la rod, a fost ger şi normal că florile au picat, apoi au venit temperaturile alea de 30 de grade, iar acum iar e frig. I-a ameţit de tot, de aia se întâmplă lucrurile astea. Mai sunt şi ploile acide, nu o să mai facem nimic. Erau cireşii de 1 mai care s-au copt cam pe 10 mai, iar cei pe care îi ştiam noi ca fiind gata să se coacă pe 10 mai de abia acum, pe 15, dau în pârg, dar dacă nu e soare, de unde să se coacă- Pierdem recolta!”, mai spune Dumitru Măruţă.