Ciobotărică: Nu am reușit în 2 ani sa înțeleg ce vor sindicatele

Laurențiu Ciobotărică pleacă din companie la 31 martie, după doi ani în care a îndeplinit funcția de director general și director al Diviziei Financiare. La final de mandat, el are o veste bună pentru salariați: va fi creștere salarială!

‎Rep.: Aţi finalizat bugetul pentru anul 2017? Câte variante de buget aţi lucrat până acum? Când este transmis ministerului varianta finală?

L.C.: Construcţia bugetului implică anumite proceduri, etape de analiză, simulări, dezbateri, ‎deci presupune timp. Am început proiecţia acestui buget încă din ultimul trimestru al anului trecut, încă nu este finalizat. Cred ca am analizat peste 30 de variante de buget până acum. Vom transmite spre avizare şi ulterior spre aprobare bugetul în maxim 30 de zile. Suntem pe direcţia bună, asta sunt sigur. Să nu uităm că există un nou plan de restructurare precum şi un alt plan de disponibilizare trimise către AGA. Ele sunt strâns legate de bugetul care va fi trimis spre aprobare.

Rep.: Cum arată bugetul companiei din punctul de vedere al solicitărilor sindicatelor?

L.C.: Capitolele din buget care privesc drepturile salariaților au fost prezentate sindicatelor. Forma actuală respectă prevederile ordonanței 26 din 2013 cu modificările și completările ulterioare, precum și Legea bugetului de stat pentru anul 2017. De asemenea, proiecția de buget din acest an prevede o creștere de productivitate și implicit o creștere a venitului mediu în companie. Realizarea bugetului și implicit stabilirea cheltuielilor cu personalul este atributul Directoratului.

Rep.: Referitor la execuţia bugetară din 2016. A fost finalizat bilanțul? Profit sau pierdere?

L.C.: Situaţiile financiare pentru anul 2016 sunt în acest moment auditate. Sper să avem situațiile financiare finale însoțite de raportul auditorului până la sfârșitul lunii martie. Astăzi cunoaștem în proporție de 99 la sută rezultatele companiei pentru 2016. Chiar dacă situația financiară a companiei s-a îmbunătățit, suntem în continuare pe pierdere.‎

Rep.: Când credeţi că va fi posibilă listarea CEO?

L.C.: Listarea companiei la bursă este atributul acționarilor. Nu cunosc strategia de privatizare a CEO în detaliu. Va trebui să vă adresați acționarilor pentru mai multe detalii.‎

Rep.: Sunteți deja de câțiva ani în CE Oltenia. Concedierile sunt și anul acesta soluția pentru redresarea companiei?

L.C.: Nu. Concedierile nu sunt cea mai bună soluție de redresare sau eficientizare, dar inevitabil sunt parte dintr-un astfel de proces. ‎O dimensionare realistă și corectă a companiei în raport cu piața, cu capacitatea de producție, dar și cu resursele financiare existente, este necesară. Compania ia măsurile care sunt la îndemână managementului pentru a supraviețui. Există și alte soluții. Cele de modificare a legislației primară și secundară în domeniul energiei, însă ele sunt la îndemână celor care guvernează.

Rep.: Trecem la sindicate. De la o oarecare susținere a sindicatelor ați ajuns subiectul unui comunicat de presă. Erați făcut responsabil pentru că nu ați prezentat bugetul integral. Relația cu sindicatele s-a deteriorat?

L.C.: ‎Nu. Mă bucur de aceeași susținere în continuare. Îi respect și mă respectă. ‎Ei pot discuta despre buget ce doresc. Răspunderea pentru realizarea bugetului și execuția lui va fi întotdeauna a conducerii companiei. Bugetul se construiește pe premise reale, fundamentate și legale.

Rep.: Puteți să spuneți dacă la aceste negocieri sindicatele arată interes pentru soluționarea problemelor salariaților sau au alte interese, așa cum des sunt acuzate?

L.C.: Nu știu‎. Nu am reușit în 2 ani sa înțeleg ce vor sindicatele de la companie cu adevărat. Până nu vor vorbi toți aceeași limbă, nu vor putea reprezenta corect salariații aceleiași companii. Însă mai important decât asta este faptul că trebuie măcar o secundă să arate ca-i preocupă și soarta și viitorul companiei.

Vizualizări: 2,862

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: