Cine va face sindicatul majoritar în CE Oltenia: Condescu sau Ruşeţ?

Bătălie crâncenă pe voturile minerilor şi energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia. Doi lideri cu vechime, Marin Condescu şi Ion Ruşeţ, încearcă să coalizeze fiecare în jurul lui un sindicat majoritar, care să aibă drept de negociere cu administraţia CE Oltenia. Ideea unui sindicat majoritar a apărut sâmbătă, 11 ianuarie, la Consiliul de Coordonare al FNME, care s-a lăsat şi cu demisia lui Ruşeţ din funcţia de prim-vicepreşedinte, în timp ce Condescu a fost mandatat să poarte negocieri pentru sindicatul majoritar. Ieri, primul pas l-a făcut Ruşeţ, care înainte de amiază anunţa faptul că mai mulţi lideri de sindicate componente ale FNME au semnat un protocol pentru constituirea Sindicatului Mine-Energie Oltenia, condus de el. La ora 17.00, alţi lideri sindicali s-au întâlnit în biroul lui Condescu, unde au semnat un alt protocol, pentru constituirea unui alt sindicat care să fie majoritar. Fiecare dintre noile sindicate ar reprezenta în jur de 9.000 de angajaţi şi ar mai avea nevoie de câteva sute pentru a atinge pragul de 50% plus 1. Asta dacă luăm în calcul voinţa liderilor care au semnat cele două protocoale, deoarece membrii simpli de sindicat pot avea alte opţiuni decât şefii sindicatelor. În următoarele săptămâni, va fi o mare bătălie pentru votul fiecărui angajat al CE Oltenia.

Primul pas l-au făcut ieri sindicaliştii grupaţi în jurul lui Ion Ruşeţ. Aceştia s-au întâlnit la Mătăsari, unde au semnat un protocol de constituire a unui sindicat majoritar în CE Oltenia, Sindicatul Mine - Energie Oltenia. Ruşeţ are alături pe Adrian Marciuc şi Eugen Iovan de la Jilţ-Turceni, Nelu Roşca- Roşiuţa, Nicolae Bădiţa- Lupoaia şi Aurel Nanu Mic- Craiova. Un sindicat cu peste 8.000 de membri, dar care se află în negocieri cu alte sindicate mici şi va fi majoritar, după cum dau asigurări iniţiatorii.

La ora 17.00, un alt grup de iniţiativă s-a întâlnit în biroul lui Marin Condescu, unde au fost puse bazele unui alt sindicat, format 9.300 de mineri şi energeticieni care acum fac parte din sindicatele: Minerul Rovinari Pinoasa, EMC Roşia, Peşteana, subteranul din Motru, sindicatele din Berbeşti şi Mehedinţi, Energia Rovinari, sindicatele din Sucursale Energetică Craiova şi CFU Rovinari.

În Complexul Energetic Oltenia sunt circa 19.000 de angajaţi, astfel că majoritatea este în jur de 9.500. Pe de altă parte, va fi un an cu concedieri colective, aşa că noul sindicat ar trebui să aibă o majoritatea mai largă.

Ruşeţ, susţinut de administraţie

Liderul viitorului Sindicat Mine-Energie Oltenia, Ion Ruşeţ, a declarat presei că va avea majoritate în CE Oltenia. „Cele cinci sindicate care au hotărât constituirea unui nou sindicat, Sindicatul Mine-Energie Oltenia, prin fuzionare, reprezintă peste 8.000 de salariaţi. Avem contacte şi cu sindicatele mici care cumulează împreună 912 salariaţi. Fiţi siguri că avem majoritate în CEO. Există deschidere pentru toată lumea, dar ca să aderi la un sindicat nu înseamnă să fie voinţa liderului, ci a organului de conducere colectiv de acolo“, a explicat Ruşeţ.

Unul din avantajele acestui sindicat este că are susţinerea administraţiei CE Oltenia. Susţinere pe care Ion Ruşeţ a negat-o chiar din prima declaraţie a sa în calitate de preşedinte interimar al sindicatului. „Constituim acest sindicat pentru a fi reprezentativ la contractul colectiv de muncă şi care să aibă o înţelegere echidistantă faţă de orice tendinţă a administraţiei”, a declarat Ion Ruşeţ, fostul prim-vicepreşedinte al FNME.

Condescu rămâne inamicul lui Ciurel

În jurul lui Marin Condescu au rămas liderii de sindicat care nu sunt agreaţi de administraţie sau care nu agreează actuala conducere a CE Oltenia. Condescu susţine că nu acesta este criteriul de formare a noului sindicat. „Un sindicat majoritar care să excludă bazinul Rovinari nu cred că se poate face. Este un grup de iniţiativă format din mai multe sindicate care totalizează 9.300 de membri şi care îşi propune să formeze un sindicat majoritar, care să poarte negocierile contractului colectiv de muncă pentru 2015. Negocierile pentru 2014 le va purta tot FNME, pentru că actualul CCM este valabil doi ani. Este bine că a apărut şi un alt grup de iniţiativă, pentru că este bine ca în companie să fie 2-3 sindicate puternice”, a spus Condescu.

Ce urmează

În şapte zile, actualele sindicate trebuie să ia acordul consiliilor de coordonare pentru dizolvarea organizaţiei şi fuzionarea lor. Liderul de la Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, a declarat că a consultat deja salariaţii şi cu toţii au fost de acord să facă parte dintr-un sindicat majoritar. Acum două zile, Consiliul de Coordonare al Sindicatului de la Roşiuţa a împuternicit Biroul Executiv să demareze negocieri pentru un sindicat reprezentativ la nivel de CEO. Roşca a ales sindicatul condus de Ion Ruşeţ. „Am vorbit şi cu oamenii la toate cele trei schimburi şi recomandarea a fost ca sindicatul să nu aibă legătură cu Marin Condescu“, a spus Roşca.

Liderul Sindicatului Liber Independent CET Craiova, Aurel Nanu Mic, a declarat că după ce fiecare sindicat va vota fuziunea, adică în şapte zile, va fi organizat congresul de înfiinţare. Liderul a mai declarat că în fiecare subunitate din CE Oltenia sunt grupuri de iniţiativă care au rolul de a convinge oamenii să adere la noul sindicat. Nanu Mic are 800 de membri la Craiova, ceea ce înseamnă că peste 1500 de oameni sunt la alte sindicate, mai mici.

Şi Nicolae Bădiţa, liderul de sindicat de la Lupoaia, a confirmat că face parte din sindicatul lui Ruşeţ. El a spus că aluat această decizie după mai multe şedinţe şi discuţii. „Nu primează acum cine conduce, ne vom pune la masa negocierilor dar acest proiect este conturat în jurul lui Ion Ruşeţ“, a declarat liderul Adrian Marciuc de la Jilţ. Interesant este că Marciuc negase cu o zi înainte negocierile cu Ion Ruşeţ. „Auzisem că-şi dă demisia şi l-am întrebat şi mi-a zis că, ce bă, tu crezi că eu sunt Bălăceanu şi Căldăruşe (nred- foşti lideri de sindicat la Tismana)“, a declarat Constantin Mitrescu, un sindicalist care a rămas lângă Condescu.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: