Cine răscoleşte pământul Gorjului și pentru ce zăcăminte
Judeţul Gorj este cunoscut ca fiind unul monoindustrial, depinzând aproape în totalitate de sectorul minier și energetic. Însă în județul Gorj nu este exploatat și explorat doar lignitul.
Sunt în vigoare licențe pentru exploatarea granitului, granitului pentru construcţii și calcarului. De asemenea, CE Oltenia nu este singura firmă care exploatează lignit. În timp ce producătorul de energie are probleme financiare grave, alte firme înregistrează profit din cărbune.
Conform unui raport din 25 ianuarie 2019, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRS) a acordat 20 de licenţe de exploatare a lignitului, granitului, granitului pentru construcţii, calcar și ape minerale terapeutice în județul Gorj. Dintre acestea, 15 aparţin Complexului Energetic Oltenia, 14 pentru lignit și una pentru apele terapeutice de la Săcelu.
CE Oltenia, licenţe pentru 15 perimetre
Celelalte sunt deţinute de CRH Ciment România SA, care exploatează calcar la Suseni, Cariera Meri - granit și Novagran SRL București, care exploatează tot granit în cariera La brazi - Novaci.
La obţinerea documentaţiei de mediu, Novagran SRL București indica faptul că în cariera La Brazi Novaci va exploata sute de mii de tone de granit, pe o suprafaţă de 19 hectare. Novagran SRL București are un singur angajat, are pierderi de peste 200.000 de lei, iar acţionari sunt Cristinel Dumitru Ducu și GTA Invest SRL, reprezentată de Nelu Coman. Cristinel Dumitru Ducu este implicat și într-o altă firmă, B&D Catucons cu sediul în satul Lupoaia, comuna Cătunele, alături de Gabriel Bobaru și Titu Urdariu.
De asemenea, firma HeidelbergCement România SA exploatează granit pentru construcţie la Pleșa - Porceni. HeidelbergCement este membră a grupului german HeidelbergCement AG, un important jucător în domeniul cimentului, betonului şi al altor activităţi conexe, conform site-ului firmei. Directorul firmei este Florian Aldea. În 2017, taxele și impozitele plătite către stat au atins nivelul de aproximativ 33 milioane euro (incluzând aici impozite pe salarii, TVA, taxe locale, redevențe, impozit pe profit etc.), mai arată compania pe site-ul de prezentare.
Cincizeci de angajaţi în microcariere, profituri bunicele
ANRS a acordat și patru licențe de explorare, valabile la data de 25 ianuarie 2019. Trei sunt pentru lignit acordate firmelor Explocarb SRL Motru pentru zona Miculești, BOV Resouces SRL pentru Valea Perilor, comuna Cătunele, Gekko&Neka Invest SRL (Valea Coandei). Explocarb SRL deține o licență de explorare și pentru granit pentru construcţie în Valea Padeșului.
Explocarb de exemplu, reprezentată de Silviu Carlaonț, explorează de mult timp cărbune în zona Motru, are 31 de angajaţi, iar în 2017 a înregistrat un profit de 1.351.720 de lei.
BOV Resouces SRL, înființată de Bogdan Bobaru, Octavian Ulariu și Ovidiu Olaru, este o firmă cu sediul în Negoiești, Mehedinți, nu are angajați și a înregistrat în 2017 o pierdere de aproape 50 de mii de lei.
Gekko&Neka Invest SRL din Târgu Jiu are 22 de angajați și a avut un profit de 387.716 de lei în 2017. Acționarii acestei firmei sunt Ecaterina Negricioiu, Lucian Negricoiu și Ionuț ȘtefanTufoi.