Ce să faci să nu mai transpire geamurile termopan pe interior!
Marea majoritate a oamenilor au instalate geamuri termopan, utile pentru izolarea casei de zgomote, vânt sau poluare. Dar atunci când apare transpirația acestor tipuri de geamuri, proprietarii se gândesc că ceva este în neregulă și nu identifică soluția eficientă față de acest fenomen.
Când temperaturile sunt mai scăzute ne confruntăm cu situația în care pe geamuri se adună picături de apă. În contextul diferențelor de temperatură dintre exterior și interior, apare condensul. Acest fenomen, natural de altfel, nu este benefic, astfel că cei cărora li se întâmplă să observe că geamurile au transpirat trebuie să găsească soluții rapid.
Condensul este periculos nu doar pentru sănătatea celor care trăiesc în mediul cu aer umed, ci și pentru materialele din care termopanele sunt realizate. Ramele și garniturile geamurilor se pot strica dacă sunt expuse timp îndelungat la apă. Condensul este, deci, primul semn al faptului că în locuința noastră este un nivel ridicat de umiditate, ba chiar poate indica o ventilație deficitară sau o altă sursă de umezeală.
Atunci când aerul din interior este deja încărcat cu vapori de apă, iar temperatura din locuință este mai mare, vaporii aflați în stare gazoasă se transformă în lichid care se depune pe suprafețe reci, cum ar fi geamuri, pereți și uși.
Deși temperaturile de afară sunt mici iarna, iar în interior ne dorim un aer cald, este necesar ca, din când în când, să deschidem geamurile și să aerisim încăperile. Aceasta este cea mai simplă metodă de a preveni condensul și, implicit, transpirația geamurilor termopan.
Un spațiu important care ar trebui să îl aerisim contant este baia. Aici știm prea bine că nu există mereu ferestre, însă în lipsa lor este necesară deschiderea ușii, mai ales în contextul unui nivel de umiditate chiar mai ridicat decât în orice altă încăpere, mai ales în urma unui duș fierbinte.
O altă metodă bună de reducere a numărului de vapori este acoperirea recipientelor în timpul gătirii. Deschide și geamurile sau pornește hota și nu te vei mai confrunta cu condensul în bucătărie. Când speli rufe, evită pe cât posibil uscarea lor în interior. Dacă nu ai balcon, aerisește foarte bine camera unde se află hainele ude.
Utilizarea unui dezumidificator este o altă soluție eficientă pentru reducerea nivelului de umiditate în interior.