Cine ar putea fi tras la răspundere pentru insolvenţa Pandurii
Un raport al lichidatorului judiciar al CS Pandurii, Consulting Company, arată că unii dintre foștii șefi de la clubul de fotbal ar putea să fie obligați să suporte din buzunar o parte din datoriile echipei! Pandurii Târgu Jiu a intrat în insolvență în octombrie 2016, iar planul de reorganizare a fost aprobat de judecătorul sindic pe 29 martie. Pandurii este acum în procedura de obținere a licenței. Clubul are datorii totale de 29 de milioane de lei.
Administratorul judiciar crede că există premise pentru angajarea răspunderii acestora și suspectează că banii echipei au fost folosiți de aceștia în interes propriu, scrie profit.ro, citând din acest raport. Se mai vorbește despre ilegalități în ținerea contabilității și operațiuni frauduloase efectuate în dauna creditorilor, cum ar fi cesionarea în avans către unii jucători a drepturilor de televizare a meciurilor care urmau să fie încasate de Pandurii de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). Administratorul judiciar a cerut în instanță anularea a 5 contracte prin care clubul Pandurii a cesionat anul trecut în avans unor jucători creanțe reprezentând drepturi de televizare care urmau să fie încasate de Pandurii de la LPF, în sumă totală de peste 237.000 euro. Jucătorii respectivi sunt Răduț (peste 72.000 euro), Voiculeț (60.000 euro), Țucudean (44.000 euro), Antal (43.800 euro) și Erico Da Silva (peste 17.000 euro). De asemenea, s-a cerut anularea cesionării către cabinetul de avocatură Mituică Anca a unei creanțe asupra LPF de aproape 35.000 lei. Administratorul judiciar consideră că aceste cesiuni de creanțe au fost frauduloase și s-au făcut în dauna creditorilor Pandurii Târgu Jiu. Clubul a terminat anul 2016 cu pierderi de 13,4 milioane lei, după excedentul de circa 400.000 lei din anul anterior.
CEO a dat bani, ceilalți nu!
„În condițiile unui cash-flow incoerent și neplanificat temeinic, pentru parcurgerea perioadelor în care nu au existat disponibilitățile necesare, s-a apelat în acest sens inclusiv la acordarea de împrumuturi de către persoane fizice și juridice, împrumuturi care au determinat însă și cheltuieli suplimentare, care ar fi putut fi evitate dacă ar fi existat o prognozare corelată a încasărilor și plăților. (...) Mai mult, organele de control fiscal nu și-au însușit legalitatea acestor cheltuieli, stabilind că nu sunt deductibile fiscal, apreciind totodată contractele de împrumut ca fiind păguboase pentru club și încheiate în favoarea împrumutătorului”, se menționează în raportul administratorului judiciar, citat de profit.ro.
Raportul mai arată că niciun membru asociat nu și-a respectat angajamentul, cu excepția CE Oltenia. Complexul Energetic Oltenia și-a onorat integral contribuția stabilită pentru 2016, de 800.000 lei, dar ceilalți asociați au cotizat cu mai puțin decât se angajaseră. Artego SA a plătit doar 1,045 milioane lei, deși se stabilise să contribuie cu 3 milioane lei, Consiliul Local Târgu Jiu a plătit doar 250.000 lei în loc de 1 milion de lei, Consiliul Județean Gorj – doar 250.000 lei în loc de 500.000 lei, iar Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia – doar 1.000 de lei în loc de 100.000 lei!
Administratorul mai afirmă că, în ultimii 3 ani, inspectorii ANAF au identificat o serie de cheltuieli efectuate la Pandurii care nu ar reprezenta operațiuni reale sau nu au fost efectuate în interesul clubului, ci în folosul altor persoane fizice sau juridice. Un exemplu este reabilitarea și construcția unui imobil care nu îi aparținea, cu o valoare totală de 130.000 lei.