Cinci gorjeni judecați pentru o înșelăciune de zeci de milioane de lei

Cinci gorjeni au fost reținuți pentru 24 de ore, apoi plasați sub control judiciar și trimiși în judecată pentru mai multe infracțiuni. Sunt bănuiți de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.

"Pentru a dispune astfel s-a reţinut că inculpaţii M.F.I., M.S., M.G.S. şi I.L.S., în perioada 2016 – 2018, au indus în eroare societăţi de tip OTR/producători de ambalaje, prin prezentarea ca adevărată a unei situaţii mincinoase, respectiv colectarea şi reciclarea deşeurilor din ambalaje prin intermediul societăţilor comerciale pe care inculpaţii le administrau şi astfel cu intenţie au indus în eroare aceste entităţi de tip OTR, care ulterior, folosindu-se de operaţiunile de reciclare prezentate de inculpaţi în vederea justificării îndeplinirii obiectivelor anuale de valorificare prin reciclare, s-au sustras, fără vinovăţie, de la plata taxei de 2 lei/kg, datorată Administraţiei Fondului pentru Mediu, aplicată la diferenţa dintre cantităţile de deşeuri pe care trebuiau să le recicleze şi cele reciclate efectiv, fiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave.

Prejudiciul reţinut în actul de inculpare ca fiind produs bugetului de stat (prin Administraţia Fondului pentru Mediu), în ceea ce priveşte această infracţiune, este în sumă totală de 32.213.846 lei.

De asemenea, s-a reţinut că inculpaţii M.F.I., M.S., M.G.S. şi I.L.G., prin intermediul S.C. E.P.S. SRL, au înregistrat în evidenţa contabilă achiziţii de deşeuri de ambalaje şi prestări de servicii de la SC M.C.I. SRL, SC O.R. SRL si I.I. G.N., în suma totală de 8.300.790 lei şi au dedus în mod ilegal TVA în valoare de 1.660.158 lei, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma menţionată, fiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

S-a mai reţinut în actul de inculpare şi că inculpaţii M.F.I., M.S., M.G.S. şi M.R.S., folosindu-se de contracte de împrumut încheiate în mod fictiv prin care s-a creat aparenţa creditării societăţilor comerciale, iar ulterior, după obţinerea banilor ca urmare a inducerii în eroare, prin fapta descrisă anterior ca fiind infracţiune, au retras sumele de bani astfel virate în conturile bancare ale societăţilor respective, motivând restituirea împrumuturilor acordate, deşi cunoşteau că banii provin din infracţiune, au săvârşit infracţiunea de spălare de bani, în formă continuată", anunță procurorii gorjeni.

Vizualizări: 1,827

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: