Cereri la primării pentru lemne de foc. Cu cât vinde Direcţia Silvică!
Gorjenii care vor să cumpere lemne de foc pentru perioada rece au de unde să le achiziţioneze. Direcţia Silvică Gorj vinde prin cele 11 ocoale silvice atât lemn de foc, cât şi pentru construcţii. Cererile se centralizează de către primării, pădurarii încheind parteneriate în acest sens cu administraţiile locale.
Direcţia Silvică Gorj vinde, prin ocoalele silvice, lemne de foc pentru populaţie. De la începutul anului, unitatea a livrat cantitatea de 1.500 metri cubi şi mai are solicitări pentru alţi 25.000 de metri cubi. „Noi avem încheiate parteneriate cu primăriile pentru livrarea de lemne de foc către populaţie, contra cost. Vindem prin ocoalele silvice, fie scos la drum auto sau fie la depozit. Nu-l ia din pădure, ci exploatat de noi prin regie proprie sau prestări servicii. Poate oricine să cumpere lemn de pe raza judeţului Gorj, în funcţie de zona în care este. Primăria centralizează, face tabele pe care ni le înaintează. Tot timpul anului primim solicitări, dar să avem şi noi lemn. Ponderea mare va fi de acum încolo, până în toamnă, pentru că lemnul de foc începe să se caute din mai”, a declarat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj.
Primarul Gheorghe Epure i-a informat deja pe localnicii din Polovragi: „Începând cu data de 15 mai 2018, se pot achiziţiona lemne de foc la un preţ mediu de circa 230 lei/mc, în funcţie de calitate, de la Ocolul Silvic Polovragi, maxim 5 mc pentru o familie”.
Preţuri
Direcţia Silvică vinde direct prin cele 11 ocoale silvice atât lemn de foc, cât şi lemn de lucru cu diametrul la capătul gros mai mic de 24. La lemnul de foc, pentru fag, stejar, gorun, salcâm, carpen, paltin, preţul este de 170 lei fără TVA/mc, dacă este cumpărat de la platformă primară sau de la drum auto forestier. La depozit, preţul este de 220 lei fără TVA/mc.
Totodată, la preţul de 125 lei fără TVA/mc se comercializează lemn de foc, scos la drum auto şi platformă primară, din specia molid şi brad, iar la depozit, din aceleaşi specii, preţul este de 170 lei fără TVA/mc. La depozit este mai scump lemnul pentru că implică cheltuieli de transport şi manipulare. Mai este comercializat lemn de foc şi la preţul de 120 lei fără TVA/mc la platformă sau drum auto forestier pentru speciile: anin, plop, salcie, tei, iar la depozit, preţul este de 160 lei fără TVA/mc.
În ceea ce priveşte lemnul de lucru, pentru construcţii, preţul este între 160 şi 300 lei/mc, fără TVA, la platformă sau la drum auto, la categoria răşinoase, diverse tari, diverse moi, iar la depozit între 200 şi 350 lei/mc, fără TVA.