Cercetătorii au descoperit cauza genetică a bolii Alzheimer
O echipă de oameni de ştiinţă din cadrul unei instituţii independente din Statele Unite, dedicată cercetărilor biomedicale, a anunţat că a descoperit cauza principalului factor de risc genetic al bolii Alzheimer şi o posibilă metodă de tratament a acestei afecţiuni.
Cercetătorii de la Institutele Gladstone din San Francisco au identificat principalul factor de risc genetic al bolii Alzheimer, gena apoE4. Gena apoE4 creează o proteină cu acelaşi nume. Proteina apoE4 diferă de proteina apoE3 - cea mai frecventă versiune a genei - într-o singură privinţă, însă acea singură diferenţă este suficientă pentru a modifica structura principală a acesteia şi, prin urmare, şi funcţia sa. Oamenii de ştiinţă nu au cunoscut cu certitudine motivul pentru care apoE4 este mai dăunătoare pentru neuroni decât alte versiuni ale proteinei, însă cercetarea publicată în această săptămână în jurnalul Nature Medicine a identificat cauza, alături de riscul de a suferi de această afecţiune în funcţie de particularităţile genetice.
În prezent, nu există nicio metodă de tratament sau de prevenire a acestei afecţiuni a creierului, ireversibilă şi progresivă, care apare de obicei la persoanele trecute de vârsta de 60 de ani.
Yadong Huang, cercetător şef şi director în cadrul Centrului pentru cercetare translaţională de la Institutul Gladstone, a declarat că gena apoE4 ar putea fi ţintită în mod direct pentru dezvoltarea unor medicamente contra bolii Alzheimer. „Este greu de estimat când ar putea fi disponibil pe piaţă un (astfel de) medicament, ţinând cont de complexitatea procesului de dezvoltare a acestuia”, a spus Huang. „Ne aflăm, probabil, la câţiva ani distanţă de un medicament disponibil pe piaţă, însă printr-un efort concertat accelerăm cât de mult posibil acest termen”, a precizat el.