Cer suspendarea acordului de mediu pentru o carieră a CEO

Reprezentanţii Asociaţiei Bankwatch România au cerut în instanţă suspendarea ultimului acord de mediu emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj pentru extinderea carierei Roşia din cadrul CE Oltenia. Ecologiștii spun că, la emiterea acestui document, cei de la agenție nu au ținut cont de impactul pe care îl are activitatea minieră asupra sănătății comunităților învecinate, dar nici impactul pe care îl are extracția cărbunelui la cariera Roșia în condițiile în care în zonă mai sunt și alte cariere și o termocentrală.

 Ecologiştii de la Bankwatch România spun că au mai reușit o dată să anuleze pe calea instanței un acord de mediu emis de APM Gorj pentru cariera Roșia. În aceste condiții, cei de la CE Oltenia au solicitat emiterea unui nou acord de mediu, pe care l-au și obținut în 2016. Ecologiștii au contestat din nou acest document, fiind vorba de acordul nr.2. "Complexul Energetic a mai încercat o dată să extindă cariera. Au avut acordul 10/2014. Noi l-am contestat, am cerut suspendarea și apoi am cerut anularea actului. Am câștigat acel proces în iunie 2014. Însă Complexul, în timp ce se desfășura pocesul, ei vedeau că soluția a fost nefavorabilă în primă instanţă, au făcut recurs, și până să piardă recursul au aplicat și au obținut un alt acord de mediu, acesta, nr.2/2016", a declarat Alexandru Mustață, reprezentant al Bankwatch România.

Una dintre problemele semnalate de cei de la Bankwatch este faptul că în acordul din 2014 era vorba de defrișarea a 159 ha de pădure, iar în cel din 2016 se pune problema tăierii arborilor pe o suprafață de 235ha, asta în condițiile în care ar fi 280 de ha suprafața pe care se extinde cariera.

"Problemele noastre sunt mai multe. Sunt de ordin tehnic. Am văzut că nu au fost evaluate efectele cumulative, ale tuturor carierelor și instalațiilor industriale din zonă. Acordul de mediu tratează extinderea carierei ca și cum nu ar fi la câțiva km de termocentrala Rovinari", a mai spus reprezentantul Bankwatch.

Cei de la APM Gorj spun că nu își fac griji în această privință. Au explicat că ecologiștii au putut veni cu propuneri la dezbaterile care s-au organizat și că s-a ținut cont de opinia lor. "Acordurile au fost date corect. În timpul procedurii au făcut obiecții la care am ținut cont, le-am afișat pe site, le-am răspuns, după care nu au mai făcut obiecții, dar au contestat în instanță. Nu-mi fac griji", a comentat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Vizualizări: 2,291

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: